Onderwijs Op Maat

Voor wie?

Onderwijs op Maat is voor therapeuten die hun vakmanschap als (vol-)waardig beroep beschouwen, zij vergoedingen van zorgverzekeraars willen blijven ontvangen. Daarnaast levert het doorlopen van dit traject 240 studiepunten op, waardoor een btw-vrijstelling mogelijk is.

Onderwijs op Maat resulteert in een diploma “CAM Therapeut, eigen vakdiscipline”. Op basis van dit diploma is inschrijving in het CAM-register bij SNRO mogelijk.

Waarom dit traject?

De huidige ontwikkelingen omtrent het beroep van de therapeut gaan enorm snel. Een nieuwe wetgeving vereist een diploma gelijk aan 240 studiepunten (EC, European Credits) en ook de zorgverzekeraars zijn kieskeuriger geworden. Zij verlangen tegenwoordig een door CPION en/of SNRO geaccrediteerde opleiding MBK en/of PSBK. Voldoe je als therapeut niet aan deze eisen, dan worden consulten bij jouw praktijk niet vergoed aan de cliënt. Met het doorlopen van dit traject, ben jij als therapeut klaar voor de toekomst.

Praktische informatie

Het volledige traject duurt minimaal vier- en maximaal 12 maanden*, waarbij de lesdagen op vrijdag of zaterdag zijn gepland. Er wordt zoveel mogelijk afwisselend geprogrammeerd zodat in principe alle therapeuten kunnen instromen. Samen met een Peercoach doorloop je het onderwijsprogramma, dat wordt samengesteld op basis van eerder behaalde competenties. De toetsing bestaat uit:

 • het verantwoorden van de door jou behaalde competenties via de competentiekaarten (360 graden feedback: je eigen zelfreflectie gekoppeld aan de reflectie van een cliënt, een collega en je Peercoach);
 • beschrijving kritische vraagstukken, authentieke situaties (Good Practices) met reflectie door peer-coach;
 • sterkte-zwakte analyse (voorbespreking met peer-coach);
 • zelfbeoordeling (voorbespreken met peer-coach);

*Therapeuten met een diploma Energetische Therapie van Instituut CAM (of haar voorgangers), behaald na 2004,  komen in aanmerking voor een verkort traject.

Het eerstvolgende Onderwijs op Maat traject start op 15 september 2017.
De vervolgdagen (minimaal traject á vier maanden) zijn:

 • 22 september 2017
 • 29 september 2017
 • 3 november 2017
 • 17 november 2017

De diplomering vindt plaats op 22 december 2017. Bij een uitgebreider traject zullen extra dagen worden toegevoegd en zal de diplomering uiteraard verschuiven.

Ook in 2018 zullen wij weer OOM-trajecten aanbieden.

Het eerste OOM-traject in 2018 zal plaats vinden op de volgende dagen:

 • 3-2-2018:            1e les     (Start/Introductie // LTB/PO/PF)
 • 10-2-2018:          2e les     (Reflectie // Coaching (PO/PF) / Good Practice (GP))
 • 17-3-2018:          3e les    (Communicatie / Conflicthantering)
 • 24-3-2018:          4e les     (Onderzoek, tevens inlevermoment concepten)
 • 28-4-2018:          5e les     (Laatste Coaching, inlevermoment definitieve versies)
 • 9-6-2018:            diplomering

U kunt al inschrijven voor het OOM-traject 2018!

Kosten

De kosten van Onderwijs op Maat bedragen € 795,00. Dit is inclusief intakegesprek, administratiekosten en diplomering, maar exclusief de handleiding en het werkboek.

Het intakegesprek vormt een verplicht onderdeel van de toelating.

Afhankelijk van eventuele tekorten die aangevuld moeten worden (dit is dus zeer persoonlijk) zullen u (uiteraard in overleg) extra lesdagen worden aangeboden. Per extra lesdag wordt een bedrag van € 79,00 in rekening gebracht. Uiteraard wordt tijdens het intakegesprek afgestemd wat jouw persoonlijke onderwijsbehoefte is en daarmee de benodigde dagen welke eventueel toegevoegd moeten worden.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn diploma’s certificaten tellen voor dit traject?
Op basis van de inschaling op EC’s (studiepunten), bepalen wij middels het curriculum welke onderdelen je nog mist voor het diploma CAM Therapeut. Na de inschaling ontvang je dit schriftelijk advies.

Wat moet ik doen tijdens dit traject?
Je bouwt een portfolio op, bestaande uit de ingevulde competentiekaarten en twee ‘Good Practice’ beschrijvingen van een behandeling. Ook een collega en cliënt beschrijven hun kijk op de behandeling. Zijdelings volg je een aantal ondersteunende lessen.

Kan ik ervoor zakken
Nee, voor dit traject kun je niet zakken noch slagen. Wel dien je je dossier in te leveren ter beoordeling, waarbij wordt gekeken of je aan de gestelde voorwaarden voldoet. Indien dit het geval is, ontvang je het diploma ‘CAM Therapeut, eigen vakdiscipline’. Met dit diploma ben je toelaatbaar in het CAM register van SNRO.

Ik heb al MBK en/of PSBK. Telt dat in dit traject?
Jazeker, MBK en/of PSBK behoort tot de toelatingsvoorwaarden (deze voldoen aan PLATO-criteria). Daarnaast is dit voorwaardelijk voor een vergoeding vanuit de zorgverzekeraars. Het is geen enkel probleem om het VAT en MBK/PSBK traject tegelijkertijd te volgen. Als zelfstandige bestaat de mogelijkheid om het MBK/PSBN traject middels bij- en nascholing te doorlopen.