Palliatieve zorg
Palliatieve zorg
Wil jij weten hoe verpleegkundigen/verzorgende omgaan met palliatieve zorg en wil jij weten hoe therapeuten omgaan met palliatieve zorg? Dan is nu de kans om van elkaar te leren. Zowel verpleegkundigen/verzorgende als therapeuten nemen deel aan deze cursus. Een meerwaarde voor iedereen.
Als verpleegkundige/verzorgende of als therapeut kun je regelmatig in aanraking komen met mensen in de laatste levensfase. Hierin heeft kennis van palliatieve zorg meerwaarde. Naast het verwerven van klinische kennis leer je hoe je met patiënten en hun naasten communiceert, welke culturele en spirituele aspecten een rol kunnen spelen en wat de juridische randvoorwaarden zijn bij sedatieve palliatie en euthanasie.
Palliatieve zorg is zorg die de kwaliteit van het leven verbetert van patiënt en hun naasten die te maken hebben met een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid, door het voorkomen en verlichten van lijden, door middel van vroegtijdige signalering en zorgvuldige beoordeling en behandeling van problemen van fysieke, psychische, sociale en spirituele aard. Gedurende het beloop van de ziekte of kwetsbaarheid heeft palliatieve zorg oog voor het behoud van autonomie, toegang tot informatie en keuzemogelijkheden.
De module is opgebouwd uit 6 blokken van 3 lesdagen. De volgende onderwerpen komen in de module aan de orde:
- Betekenis van ziekte en dood
- Pijn, pijnbeleving en pijnbestrijding
- Communicatie in de palliatieve fase
- Psychische aspecten en rouw
- Ethische aspecten (euthanasie en sedatie)
- Culturele en godsdienstige achtergronden
- Organisatie van de palliatieve zorg
- Juridische aspecten
- Zorg voor verzorgende
Trees Sprengers
Trees Sprengers is verpleegkundige, werkzaam als docent, trainer en coach.
Website docent: http://yvinna.nl
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/trees-sprengers-gijsbers-6a650850/
Voor wie
De Bij- & Nascholing is bedoeld voor verpleegkundigen/verzorgende en therapeuten die werkzaam zijn in de thuiszorg, verpleeghuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, verstandelijk gehandicaptenzorg, een hospice of in een (kleinschalige) wooneenheid.
Wil jij weten hoe verpleegkundigen/verzorgende omgaan met palliatieve zorg en wil jij weten hoe therapeuten omgaan met palliatieve zorg? Dan is nu de kans om van elkaar te leren. Zowel verpleegkundigen als therapeuten nemen deel aan deze cursus. Een meerwaarde voor iedereen.
Programma
De lessen bevatten een theoretisch en een praktisch gedeelte waarin de vaardigheden geoefend worden. Daarnaast is er, m.n. tijdens het bespreken van de opdrachten en casussen, veel aandacht voor attitude en reflectie op de eigen gevoelens en standpunten. De verworven kennis en vaardigheden zijn direct toepasbaar in de praktijk.
Lesdag 1:
Betekenis van ziekte en dood en pijn, pijnbeleving en pijnbestrijding.
Organisatie van de palliatieve zorg en communicatie in de palliatieve fase
Lesdag 2:
Psychische aspecten
Ethische en spirituele aspecten (euthanasie en sedatie)
Lesdag 3:
Culturele en godsdienstige achtergronden en rouw
Juridische aspecten en zorg voor verzorgende
Data
Maandag 14 september 2020
Maandag 12 oktober 2020
Maandag 9 november 2020
De lessen zijn ook los van elkaar te volgen, geef je keuze aan bij het inschrijfformulier.
Lestijden
09:30 tot 16:30 uur
Locatie
Rode Kruis gebouw
Koningsweg 2
3582 GE UTRECHT
routebeschrijving
Studiemateriaal
Tijdens deze module kun je gebruik maken van het volgende studiemateriaal:
Spreeuwenberg, C., Bakker, D.J., & Dillmann, R.J.M. (2016). Handboek palliatieve zorg. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. ISBN: 9789036811644
Aanbevolen literatuur:
Elisabeth Kübler-Ross: Lessen voor levende gesprekken met stervende: ISBN 9026301030 Tijdschriften:
Gricco A, Long CJ, et al. (1984). Investigation of the Karnofsky performance status as measure of quality of life. Health Psychol, 3, 129- 42.
Oldenmenger WH, Stronks DL, Terwiel CTM et al. (2005). Naar een landelijke pijnanamnese Psychometrische kwaliteiten. Nederlands Tijdschrift voor Pijn & Pijnbestrijding, 25, 4-12.
Pot, A.M., van Dyck, R., en D.J.H. Deeg (1995). Ervaren druk door informele zorg; constructie van een schaal. Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie 1995; 26, 214-219.
Kosten
€ 395,- drie dagen / € 149 euro per lesdag
Deze scholing is geaccrediteerd bij het CGO onder CGO-ICAM-314-2 Elke lesdag 1 EC. Gehele cursus: 3 EC.
Deze scholing is geaccrediteerd bij V&VN onder ID nummer: 399466 en kent een eigen punten systeem. Studiepunten voor verpleegkundige/verzorgende met Big registratie zijn: 18 punten.
Na het afronden van de Bij- & Nascholing ontvangt u een certificaat van Instituut CAM.
Aanmelding kan via het Inschrijfformulier. Mocht je nog vragen hebben, neem gerust contact met ons op, wij helpen graag en denken met je mee.
Waarom kies je voor Instituut CAM
- Instroommomenten mogelijk
- Individuele opleidingstrajecten mogelijk
- Persoonlijke leerweg en ontwikkeling centraal
- Veel Praktijklessen met elk jaar een eigen
docent - De opleidingen CAM-therapeut, Eigen Vakdiscipline (Energetisch Therapeut), MBK en PSBK zijn CPION geaccrediteerd en benoemd als registeropleiding
Het doel van Instituut CAM is om het Complementary and Additive Medicine (CAM) domein te verbinden met het reguliere onderwijs. Hierbij is spiritualiteit onmisbaar.