Tinnitus en de begeleiding van cliënten

 

Ik luister wel maar hoor je niet.

Tinnitus en de begeleiding van cliënten

In Nederland hebben naar schatting 2 miljoen mensen tinnitus. Bij tien procent daarvan zijn de klachten zodanig dat ze er veel last van hebben en bij 4-5% heeft het consequenties op werk-, emoties- en sociaal gerelateerd vlak. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen maar bij ons in de praktijk komen vaak de mensen die matige tot hevige last hebben en/of ‘uitbehandeld’ zijn. Wat kunnen wij dan nog doen om de klachten te verlichten? En wanneer kunnen wij nog wat doen?

Deze dag is een informatieve masterclass met veel praktische handvatten. Je krijgt meer begrip voor de lichamelijke en geestelijke effecten van tinnitus en je krijgt tips om in je praktijk gelijk toe te passen.

 

Hanneke Heij

Hanneke Heij

Hanneke Heij is speciaal geïnteresseerd in chronische pijnklachten, waarbij ze werkt volgens het biopsychosociale systeem. Biomechanica, stress, hormonale invloeden en een gezonde & actieve lifestyle vormen daar een onderdeel van. Want je kunt, met een goede begeleiding, zelf veel meer dan je denkt. Ze heeft meer dan 10 jaar ervaring in lesgeven in Triggerpoint therapie, stress en chronische pijn. 

Achtergrond: Myofasciale therapie, Psychomotorisch therapie, Neuropsychologie.
Website docent: www.triggerpointcoach.nl

Voor wie

Voor therapeuten in het CAM-domein en leefstijl coaches.

Programma

In Nederland hebben naar schatting 2 miljoen mensen tinnitus. Bij tien procent daarvan zijn de klachten zodanig dat ze er veel last van hebben en bij 4-5% heeft het consequenties op werk-, emoties- en sociaal gerelateerd vlak.

Klachten
Als je tinnitus hebt hoort je een geluid zoals bromtonen, piepjes, gebonk, een fluittoon of suizen in je oor die er niet zijn en die anderen niet kunnen horen. Het geluid kan hard of zacht zijn, het kan een constant gezoem zijn maar het kan ook zo zijn dat het enorm verschilt van dag tot dag. Het kan ook zo zijn dat het bij vlagen komt en gaat. Secundaire klachten zijn vaak slapeloosheid, concentratieproblemen, angst en depressie. Samen zorgen de klachten dus voor een behoorlijke achteruitgang van de kwaliteit van leven.
Tinnitus komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en neem toe op oudere leeftijd. En binnen de richtlijnen van de medisch specialisten worden patiënten met tinnitus waar geen verdere oorzaak wordt gevonden of er geen behandelmogelijkheden meer zijn, vaak doorverwezen naar cognitieve gedragstherapie, de GGZ of naar de SOLK-therapieën.

Oorzaak
Tinnitus kan veroorzaakt worden door schade aan het binnenoor, blootstelling aan te veel lawaai, een hoge bloeddruk, infecties, sommigen medicijnen, een afwijkingen in de hersenen of een disfunctie in het kaakgewricht en bijvoorbeeld door stress en gespannen spieren.
Bij permanente schade door langdurige blootstelling aan geluid kunnen de trilharen overbelast raken en kapotgaan. Vaak is deze oorzaak te vinden in uitgaan, festivals en concerten waar de muziek erg hard staat maar er zijn natuurlijk ook werk gerelateerde oorzaken.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen maar bij ons in de praktijk komen vaak de mensen die matige tot hevige last hebben en/of ‘uitbehandeld’ zijn. Wat kunnen wij dan nog doen om de klachten te verlichten? En wanneer kunnen wij nog wat doen?

Deze dag is een informatieve masterclass met veel praktische handvatten. Je krijgt meer begrip voor de lichamelijke en geestelijke effecten van tinnitus en je krijgt tips om in je praktijk gelijk toe te passen.

Data

vrijdag 13 maart 2020

Lestijden

09:30 tot 16:30 uur

Locatie

Rode Kruis gebouw
Koningsweg 2
3582 GE UTRECHT
routebeschrijving

Kosten

€ 99,- 

Na het afronden van de Bij- & Nascholing ontvangt u een certificaat van Instituut CAM. Aanmelding kan via het Inschrijfformulier. Mocht je nog vragen hebben, neem gerust contact met ons op, wij helpen graag en denken met je mee.

Waarom kies je voor Instituut CAM

  • Meerdere instapmomenten mogelijk
  • Individuele opleidingstrajecten mogelijk
  • Persoonlijke leerweg en ontwikkeling centraal
  • Veel Praktijklessen met elk jaar een eigen
    docent
  • 100% slagingspercentage
  • De opleidingen CAM-therapeut, Eigen Vakdiscipline (Energetische Therapie), MBK en PSBK zijn CPION geaccrediteerd en benoemd als registeropleiding

Het doel van Instituut CAM is om het Complementary and Additive Medicine (CAM) domein te verbinden met het reguliere onderwijs. Hierbij is spiritualiteit onmisbaar.

Download - Les 1-Voeding

 

 

In deze les leer je veel over voeding en voedingstoffen. Ben je geintresseerd?

 

Schrijf je in en ontvang elke keer een nieuwe les wanneer deze gepubliceerd wordt. 

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.