Interculturele aspecten CAM-therapie

Crossculturele psychologie is in de geestelijke gezondheidszorg inmiddels een ingeburgerd begrip en in de reguliere geneeskunde is er steeds meer aandacht voor afkomst-specifieke medische problematiek, zoals bepaalde erfelijke ziektes, voedingsgewoontes en de invloed van cultuur op gezondheid.
Ook in de natuurgeneeskunde is het in mijn ogen belangrijk om rekening te houden met de biologische én culturele herkomst van je cliënten. Daarnaast is het een uitdaging om Nederlanders van buitenlandse herkomst te bereiken en warm te maken voor complementaire vormen van gezondheidszorg.

Docent/Cursusleider
Merel de Waard

Voor wie
Iedereen die binnen zijn/haar praktijk te maken heeft met clienten uit diverse culturen.

Programma
In deze cursus gaan we in op:

  • het vinden van een ‘common ground’: interculturele gezichtspunten op complementaire zorg en spiritualiteit. We kijken naar andere religies en culturen in verhouding tot onze eigen houding en begrip. Hierbij gaan we de diepte in, in plaats van ons bezig te houden met informatie die je ook wel kunt vinden in de bieb!
  • specifieke gezondheidsproblemen van mensen met een niet-Nederlandse afkomst.
    Je leert een aantal handige feiten, waardoor je een voorsprong hebt bij je anamnese en je behandelplannen adequaat kan aanpassen aan verschillen in genetica en leefstijl.
  • interculturele communicatie: hoe blijf je bij jezelf, maar pas je toch voldoende aan om een goed begrip te bewerkstelligen? Hoe interpreteer je de klachten van je cliënt?
  • hoe lees je gezichten en gezichtsuitdrukkingen? Ondanks onze multi-culturele samenleving, kom je waarschijnlijk toch nog voor verrassingen te staan!
  • hoe leg je contact met deze doelgroep? De interesse voor natuurgeneeswijzen is er, maar hoe maak je de weg naar jouw praktijk vanzelfsprekend? Lekker praktisch en to-the-point en je hebt er ook nog wat aan voor de algemene PR van je praktijk!

Data
vrijdag 14 september 2018 en vrijdag 16 november 2018

Lestijden
09.30 – 16.30 uur

Locatie
Rode Kruis gebouw
Koningsweg 2
3582 GE UTRECHT
routebeschrijving

Kosten
€ 150,- (cursuskosten) + € 12,- (diplomakosten).
Kosten zijn exclusief literatuur, thee en lunch

Na het afronden van de cursus ontvangt u een diploma van Instituut CAM.

Aanmelding kan via het aanmeldformulier. Mocht je nog vragen hebben, neem gerust contact met ons op.

Direct meer informatie over een Cursus?