Een greep uit ons docententeam

Onze docenten

 

Docenten

Roelof Datema, MA

Directeur & Docent opleiding Energetische Therapie

Na meer dan 15 jaar les te hebben gegeven als docent wiskunde binnen het voortgezet onderwijs, was het tijd voor een nieuwe fase. In 2020 rondde ik mijn universitaire master Educational Leadership af en vervolgde ik mijn opleiding als energetisch therapeut aan Instituut CAM. Hieruit volgde de uitnodiging van de toenmalig directrice om het stokje over te nemen als nieuwe directeur van Instituut CAM, een uitdaging die ik met veel plezier heb aangenomen.

In mijn vrije tijd breng ik tijd door met mijn 3 zoons waarin we wandelen met de hond, bezig zijn met scouting, aan auto’s sleutelen en gezellig samen zijn en bouw ik high end baskabinetten voor bassisten met mijn partner van Acoustic Alignment.

Ik geef lessen energetische therapie binnen de opleiding Energetische therapie van Instituut CAM.

Monica Harmsen

Docent opleiding Natuurgeneeskundige therapie

Wat iemand eet en hoe iemand eet is zo bepalend voor de gezondheid. In de module Voeding ga ik met de studenten in op de samenstelling, voedingswaarde en de beleving van voeding. We koppelen de kennis uit de modules Natuurgeneeskunde, Iriscopie en Lichaamsgericht Werken aan voeding en komen tot een voedingsadvies voor de cliënt. Een voedingsadvies uniek voor deze cliënt en gericht op zijn of haar hulpvraag.

Naast docent Voeding ben ik binnen de opleiding de studentencoach, de brug tussen student, docent en het management team van Instituut CAM. Daarnaast heb ik een man, een hond en een eigen Natuurgeneeskundige praktijk.

 

Petra Busio

Docent opleiding
Energetische therapie

Ik woon al 38 jaar in Oosterhout in Brabant en heb al 44 jaar een relatie met William. Samen hebben wij twee volwassen kinderen. Ik ben werkzaam als Energetisch therapeut en docent en 25 jaar in het vak.
Ik ben zelf nog nooit gestopt met studeren en zelfstudie. Er is zoveel te ontdekken en te onderzoeken hoe het energetische lichaam werkt. Wat ons zelfgenezend vermogen doet op het moment dat wij onze adem en energie koppelen. Dat maakt dat ik daar graag les over geef. Docentschap en de passie over mijn vakkennis is groot en liefdevol. Zonder oordeel en met vooral de eerstejaars “Het laten loslaten” wat we niet meer nodig hebben als therapeut. Dit is vooral voor de praktijk en zelfkennis de eerste opstap. Dankbaar dat ik mijn praktijkervaring door mag geven. In liefde Petra.

Website: petrabusio.com

Wim Donders, drs.

Docent opleidingen Energetische therapie en Natuurgeneeskundige therapie

Ik heb Sociale Pedagogiek gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Tijdens mijn afstudeerperiode verzorgde ik trainingen in sociale vaardigheden voor docenten. Ook was ik gedurende 32 jaar werkzaam als docent gespreksvoering en coach aan de Fontys Hogeschool Personeel en Arbeid, die tegenwoordig bekendstaat als HRM en Psychologie. Tot aan 2007 gaf ik ook trainingen in gespreksvoering voor studenten in het propedeuse jaar van de opleiding Toegepaste Psychologie. Ik heb opleidingen gevolgd in de Human Social Functioningmethode (HSF) onder leiding van Eugene Heimler in Londen en de Masteropleiding in neurolinguïstisch programmeren (NLP) onder begeleiding van Rudy Vandamme in België. Vooral HSF staat centraal in mijn persoonlijke gesprekken met individuen en in mijn trainingen en workshops.

Naast het docentschap ben ik auteur van het boek Praktische gespreksvoering, trainer in Human Social Functioning methode en werk ik met reiki en therapeutische massage vanuit mijn eigen coachingspraktijk o.a. bij relatieproblemen en stoppen met roken.

Loes Smid

Docent opleiding Natuurgeneeskundige Therapie

Ik heb een eigen Natuurgeneeskundige praktijk waar de inzet van Bach bloesems een onderdeel van de therapie uitmaakt. Bach bloesems zijn tincturen die positief inwerken op emoties/gemoedstoestanden waar je last van hebt gekregen. Emoties zijn heel normaal in het dagelijks leven zolang ze maar komen en gaan. Het gebeurt wel eens dat bepaalde emoties blijven hangen en dat je er last van blijft houden en vaak ook jouw omgeving. Door het innemen van Bach bloesems kunnen deze emoties worden omgebogen naar een positieve gemoedstoestand. In mijn lessen leer ik mijn studenten hoe ze de juiste bloesems kunnen inzetten bij zichzelf en bij hun cliënten.

Bertien van Leijsen

Docent opleiding Natuurgeneeskundige therapie

Ik geef het vak Natuurgeneeskunde, de basis waarop jij straks als natuurgeneeskundig therapeut gaat werken. Je leert een holistische visie te ontwikkelen die gericht is op positieve gezondheid. Door onder andere zicht te krijgen op de orgaansystemen als een samenwerkend geheel, het zelfgenezend vermogen en het systeem van Reckeweg, krijg je belangrijke methodieken in handen om te komen tot een gedegen natuurgeneeskundige diagnose en behandeling. Uiteraard ga je ook aan de slag met het afnemen van natuurgeneeskundige anamneses.

Naast docent heb ik een eigen praktijk als natuurgeneeskundig therapeut.

Lida Schelwald-van der Kley, drs.

Docent opleiding Leefstijlcoach

Ik heb een studie afgerond in o.a. biochemie, moleculaire biologie, microbiologie en ecologie en mezelf later verdiept in neurobiologie en voeding. Tevens auteur van het boek “Balans in je brein”.

Ik verzorg de lesdag Slaap en Ontspanning voor de Leefstijlcoachopleiding en ook verzorg ik Bij- & Nascholingen op het gebied van ‘hersenen en voeding’.

Marie-Thérèse ten Wolde

Docent opleiding Natuurgeneeskundige therapie

Ik geef het vak Iriscopie, een belangrijk instrument voor je anamnese waarmee je een klacht op een holistische manier kunt lezen. Een irisdiagnose is een manier om te kunnen diagnosticeren. De iris geeft ons inzicht in het functioneren van het lichaam. Daarnaast kun je de constitutie, de sterke en de zwakke eigenschappen van iemand vaststellen. Door deze iriskennis kun je de juiste diagnose stellen en je therapie op de juiste wijze afstemmen op je cliënt. Denk hierbij voorbeeld aan de juiste voedings- of kruidenadviezen.

Naast docent ben ik echtgenoot, moeder van twee prachtige dochters en heb ik een eigen praktijk als natuurgeneeskundig therapeut.

Maria Vendrik

Docent opleiding Energetische therapie

Als docent sociologie in het 1e jaar van de Energetische therapie werk ik met systemische opstellingen, waar familieopstellingen een onderdeel van vormt.

Sinds 1996 heb ik een Praktijk voor Energetische Therapie, waar ik werk met Reiki, healing en massage, Emotionele Zielen Integratie (een testmethode voortgekomen uit de NEI) en familieopstellingen. Ik geef regelmatig retraites en organiseer reizen naar diverse krachtplekken op de aarde, met mijn voorkeur naar de woestijn!

Ik ben zelf moeder van 2 volwassen dochters en heb door mijn huidige partner nog een volwassen bonuszoon en -dochter. Bovendien zijn we sinds 1 jaar de gelukkige grootouders van 2 kleinzonen.

www.mariavendrik.nl

Liesbeth Libbers, drs.

Docent opleiding PSBK en Leefstijlcoach

Naast mijn universitaire opleiding psychologie heb ik Voeding & Diëtetiek en PABO afgerond. Ik verzorg de lessen Voeding binnen de opleiding Leefstijlcoach en daarnaast PSBK. Het begeleiden van studenten op de gebieden psychologie en voeding blijft een interessante en dankbare taak waar ik veel plezier aan beleef. In mijn lessen gebruik ik praktijkervaringen en laat ik studenten zoveel mogelijk het beste uit zichzelf naar boven halen. Kennis inzetten en toepassen en vooral genieten van hoe boeiend deze vakgebieden zijn; dit geef ik graag mee aan studenten.

Willemijn Mehagnoul

Docent opleiding Energetische Therapie

Mijn passie ligt echt in de ontwikkeling van de mens en zeker in relatie tot het lichamelijk en geestelijk functioneren daarvan. In mijn lessen ligt een combinatie van grondig werk, humor en veel aan de slag gaan. Ik pas dan ook veel praktijkopdrachten toe, zodat je zelf echt aan de slag bent en de theorie direct leert toepassen.

Mijn kijk op de mens is dat ieder mens op zijn eigen manier mag streven naar een zinvol en goed leven. Daarin ik vind ik het bijzonder om naast het individuele contact gebruik te maken van het groter geheel “ Het energetisch veld” , wat ons als mens verbindt. Ik ben als persoon doortastend en weloverwogen van aard en heb een warme stijl van communiceren. Daarnaast bezit ik een creatieve mind waarvan ik inventief gebruik maak tijdens de invulling van de lessen die ik verzorg bij Instituut-CAM.

 

Cees de Haan

Docent opleiding Energetische therapie en Natuurgeneeskundige therapie

Ik geef Therapeutische Vorming in het 1e jaar en Pedagogiek aan de 3e jaars studenten.

Zelf ben ik werkzaam als energetisch therapeut, leraar basisonderwijs en PGB begeleider voor jong volwassenen. Ik heb naast deze werkzaamheden kinderen en jongeren gecoacht om weerbaar te worden en om te gaan met hoog sensitiviteit. Het is geweldig om te werken met theorie die inzicht geeft in jezelf en anderen. Deze kan praktisch gebruikt worden in je praktijk of in het dagelijks leven.

 

Nelly Sporre

Docent Filosofie bij de opleidingen Energetisch therapie en Natuurgeneeskundige therapie

Sinds ongeveer zes jaar geef ik filosofieles op het Instituut Cam en met veel plezier.

Ik ben o.a. Klassiek Homeopaat en ben daarnaast orthomoleculair opgeleid. Tijdens mijn praktijkvoering (20 jaar) kwam ik tot de ontdekking dat veel inzichten uit de holistische visie op gezondheidsproblematiek voortkwamen uit de filosofie. Ik ben me daarin gaan verdiepen en heb de academische opleiding gevolgd aan de VU in Amsterdam. Dit heeft me veel opgeleverd en ik vind het leuk om de bruggen te laten zien die de verschillende denkkaders opleveren. Mijn aandachtspunten zijn filosofie en geneeskunde.

Tijdens de lessen gaan we dit verkennen en werken aan het autonome denken. Iets wat zeker in deze tijd, waar ‘waar’ en ‘onwaar ‘dicht naast elkaar staan, een uitdaging is.

Een en ander wordt teruggekoppeld naar het werken als therapeut en ook zal ik voorbeelden geven uit de praktijk zoals ik ze zelf heb ervaren. Een belangrijk onderdeel van de filosofie is de ethiek en dat zal ook een belangrijk onderdeel zijn.

Het Oosterse denken krijgt ook een plek en dan zal duidelijk worden hoezeer ons vak daarbij past.. Kortom, genoeg om over na te denken en bij stil te staan.

Tot ziens in de lessen.

Sjarai Meijer

Docent MBK & Bewegen bij de opleiding Leefstijlcoach

Opgegroeid met 2 ouders die zowel fysiotherapeut als klassiek homeopaat zijn leerde ik al vroeg dat het complementaire- en reguliere zorgveld belangrijke aanvullingen op elkaar zijn. Binnen mijn beroep als HBO Dans Docent en NASM Personal Trainer heb ik binnen de HBO & MBO Dansacademies lesgegeven in anatomie, fysiologie, pathologie, voeding, krachttraining, blessurepreventie en blessure correctie. Vooral deze laatste twee trokken mijn aandacht aangezien ik zelf moest revalideren na een operatie aan mijn knie waardoor ik al snel de route van Yoga vervolgde naast mijn beroep als Dans Docent. Deze blessure leidde mij ook tot het worden van Psoas Savvy Instructor. De kennis die ik hierover heb opgedaan mag ik (gecertificeerd) doorgeven in Nederland en heb ik verweven in mijn Soft Yoga™ lessen die terugkomen op de Landing in Life dagen die ik organiseer vanuit mijn bedrijf Yoga Puur Goud. Naast de lessen MBK binnen de opleiding Leefstijlcoach en mijn werkzaamheden als yogadocent geef ik ook met veel plezier Engelse les binnen het voortgezet onderwijs, houd ik van wandelen en lezen en ben ik geïnteresseerd in alles op het gebied van spiritualiteit, welzijn en gezondheid. 

Alle docenten op een rij

Docenten CAM-groepen

Wim Donders & Liesbeth Ruijs – Communicatie 1e jaars
Ellen Roggeband – Medische Basis Kennis (MBK)
Nico Huitema – Medische Basis Kennis (MBK)
Liesbeth Libbers – PsychoSociale Basis Kennis (PSBK) | Rouwverwerking | Ethiek
Tjitske Mehagnoul Jenema – Therapeutische vorming, Communicatie 2e, 3e en 4e jaars
Cees de Haan – Therapeutische Vorming 1e jaars
Willemijn Mehagnoul – Starten eigen praktijk
Hans de Vries – Afstuderen

Docenten Vakgroep Energetische Therapie

De docenten van de opleiding Energetische Therapie hebben veel ervaring, zowel in hun eigen vakgebied als in het les geven.

Petra Busio – Theorie & praktijk Energetische Therapie 1e jaar
Roelof Datema – Theorie & praktijk Energetische Therapie 2e jaar
Willemijn Mehagnoul – Theorie & praktijk Energetische Therapie 3e jaar
Marcel van Gijzel – Theorie & praktijk Energetische Therapie 4e jaar
Maria Vendrik – Sociologie
Roelof Tichelaar – Spirituele Weerbaarheid
Nelly Sporre – Filosofie
Cees de Haan – Pedagogiek en Communicatie 3e jaar

Docenten Vakgroep Natuurgeneeskundige Therapie

De docenten van de opleiding Natuurgeneeskundig Therapeut hebben veel ervaring, zowel op hun eigen vakgebied als in het les geven. Ze zijn bevlogen, enthousiast en nieuwsgierig daardoor is het lesprogramma altijd actueel. Ze sluiten aan bij de leervragen van de studenten en zijn client-centered in hun denken en handelen. Zij zorgen ervoor dat alles wat de student op een dag leert meteen toepasbaar is in de praktijk. Dat geeft een mooie eenheid, ondanks de enorme diversiteit.

Bertien van Leijsen – Natuurgeneeskunde (theorie & praktijk)
Marie-Thérèse ten Wolde-Pleijers – Iriscopie
Paulien van Mullem – Lichaamsgericht werk
Loes Smid – Bach remedies
Monica Harmsen – Voeding
Alina Oudman – Fytotherapie

Docenten Leefstijl Coach

De docenten van de opleiding Leefstijlcoach hebben veel ervaring, zowel op hun eigen vakgebied als in het les geven. Daardoor kunnen ze mooie praktijkvoorbeelden in de les meenemen.

Colette van Doorn
Lida Schelwald
Liesbeth Libbers
Sjarai Meijer
Tanja Lucker
Gerda van de Pol
Michelle Buhrer

Assessoren:
John Stolvoort
Sander van Hesteren

Ervaar zelf het CAM instituut.

Nieuw! UWV erkent Instituut CAM als opleidingsinstituut.

Wij geven graag meer informatie: 06 - 288 744 05

Download - Les 1-Voeding

 

 

In deze les leer je veel over voeding en voedingstoffen. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les 1- Medische Basiskennis

 

 

In deze les leer je veel over gezondheid en ziekte. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les 2 -Medische Basiskennis

 

 

In deze les leer je veel over bloed en het lymfestelsel. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les4 -Werken met Energieën

 

 

In deze les leer je werken met energieën Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Naslagwerk -Psychologische benaderingswijze

 

 

In deze les leer je psychologische benaderingswijze. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les5 -Bewegingsstelsel

 

 

In deze les leer je werken meer over het bewegingsstelsel.

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les 6 -Hart en vaarstelsel

 

 

In deze les leer je werken over hart en vaatstelsel. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Ademhalingsstelsel

 

 

In deze les leer je werken met energieën Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Nierstelsel

 

 

In deze les leer je werken meer over het nierstelsel. Ben je geïnteresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Ontwikkelingspsychologie

 

 

In deze les leer je over ontwikkelingspsychologie. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Veroudering en sterven

 

 

In deze les leer je je over veroudering en sterven. Ben je geïnteresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Testland

 

 

In deze les leer je over testland. Ben je geïnteresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les4 -Werken met Energieën

 

 

In deze les leer je werken met energieën Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Etherische oliën

 

 

In deze les leer je je over etherische oliën. Ben je geïnteresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Kinesiologie

 

 

Kinesiologie Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.