Jeej! Ik ben officieel CAM therapeut. En nu?

“Hi, Ik ben Marloes en ik ben drie jaar geleden begonnen aan een opleiding tot CAM therapeut, specialisatie Energetische therapie. Na lang twijfelen heb ik uiteindelijk de stap genomen om op 34-jarige leeftijd aan een nieuwe opleiding te beginnen. Spannend, maar ook heel erg leuk!

Waarom ik uiteindelijk die stap heb genomen? Omdat ik, na steeds strengere eisen in de thuiszorg, klaar was met al die administratie die erbij komt kijken. Zeven minuten om iemand te helpen met douchen… Dat lukt gewoon niet en maakte het werk erg onmenselijk. En juist dat vind ik leuk: mensen écht kunnen helpen.

En toen kwam Instituut CAM op mijn pad. Met als eerste stapje: inschrijven voor de open dag. Tijdens deze open dag waren meerdere docenten en alumni aanwezig om al mijn vragen te beantwoorden. Dat was fijn, want om eerlijk te zijn had ik best wel veel twijfels. Denk daarbij aan:

  • Kan ik dit wel?
  • Heb ik straks bestaansrecht als therapeut?
  • Ben ik wel ondernemend genoeg?
  • Wil ik de commitment van drie of vier jaar aangaan?
  • Kan ik het betalen?
  • Kan ik hier straks mijn inkomen uit halen?

In deze blog probeer ik al deze vragen voor je weg te nemen. Want ik snap heel goed dat je twijfels hebt, maar ik kan je wel vertellen dat ik geen seconden spijt heb gehad van mijn keuze. En dat ondanks alle beren die ik op de weg zag…”

Wat kan ik met de opleiding?

“Mensen helpen met alternatieve geneeswijzen. In de eerste instantie vond ik dat wat zweverig klinken, maar al snel kwam ik erachter dat Instituut CAM hier een hele mooie visie op heeft. Het gaat namelijk juist om de verbinding met de reguliere zorg.

Door te kiezen voor de specialisatie energetisch therapeut (andere keuzes waren natuurgeneeskunde of kinesiologie), mag ik me na drie jaar studeren officieel CAM-therapeut noemen. Een CPION geregistreerd, volwaardige opleiding op HBO niveau! Je gelooft het vast als ik zeg dat ik zo trots ben als een pauw!”

Viel het studeren tegen?

“Studeren kon gelukkig in de avonduren. De colleges waren daarnaast vaak in het weekend en regelmatig online, waardoor ik weinig tijd kwijt was aan reizen. Mijn medestudenten waren tijdens de opleiding heel behulpzaam. Aan hen heb ik inhoudelijk ook erg veel gehad en nog steeds hebben we veel contact via de app.

Het studeren viel me uiteindelijk 100% mee. Vooral ook omdat de docenten vol passie vertellen en de materie leuk vinden en eigen maken. Daar kreeg ik altijd ontzettend veel energie van.”

Waar help ik mensen nu mee?

“Ik help mensen met het stimuleren van het zelfherstellend vermogen van het lichaam en het bevorderen van het herstel van zogenaamde onbalans. Dat klinkt misschien nog wat onduidelijk, maar ik zal het proberen te verduidelijken met een voorbeeld:

Tijdens de studie kregen we een proefcliënt die veel last had van hoofdpijn. Zij dacht dat het kwam door het warme weer of te weinig drinken, maar uiteindelijk bleek dat een onverwerkte of weggestopte emotie de echte oorzaak was.

We hebben deze persoon geholpen door de onverwerkte emotie samen met haar op te sporen. Dit hebben we gedaan door middel van een energetische behandeling (het doorgeven, afvoeren of toevoegen van universele energie).

Het resultaat: deze mevrouw gaf na een aantal sessie aan beduidend minder last van hoofdpijn te hebben. Een prachtig resultaat, en dat al tijdens mijn studie. Dat gaf heel veel energie om door te gaan!”

Wat doen de meeste studenten ná de opleiding?

“90% van de studenten begint na de opleiding een eigen praktijk. Tijdens de opleiding hebben we verschillende inspiratie colleges gehad van ervaren ondernemers en CAM-therapeuten. Hierin besproken we met elkaar de tips en tricks om je eigen praktijk te starten.

De beste tip die ik heb gehad? Om mij gewoon in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en de eerste klanten uit mijn directe netwerk te halen. En ja hoor: al snel moest ik de eerste facturen sturen. Dat voelde echt geweldig! Vooral omdat mijn eerste klanten super blij waren met mijn hulp.”

Een droom die uitkomt: een eigen praktijk!

“Een eigen praktijk starten is natuurlijk super spannend, maar ook ontzettend leuk. In samenspraak met mijn man hebben we onze studeerkamer op de begane grond ingericht als praktijkruimte. Samen met een vriendin die binnenhuisarchitect heeft gestudeerd hebben we bij de kringloop en IKEA een heel gaaf interieur samengesteld. Een paar frisse groen- en aardetinten maken het interieur helemaal af!

Een eigen praktijk opzetten wordt een stuk makkelijker als je leuke mensen om je heen hebt die je een handje helpen. Ik zet ze hier dan ook graag even in het zonnetje (met fictieve namen):

  • Ondernemer Bert Jolink: hij heeft me geholpen om mijn businessmodel rond te maken. Kosten? Een avondje koken! En ik mag hem altijd bellen om te sparren. Waarschijnlijk omdat het eten zo lekker was 😉
  • Slimme student Simon Lukkinga: een leuke vlotte vent die verstand van websites heeft. Door hem sta ik in Google op nummer 1 in mijn woonplaats. Kosten? €300,- en een goede fles whiskey.
  • Accountant en overbuurman Jaap Dekker: ondanks dat hij al met pensioen is helpt hij mij voor een kleine vergoeding van €25,- per uur.

Alles bij elkaar was het een heel geregel, maar het was het allemaal waard. Ik snap wel dat het niet voor iedereen zo gaat. Al heb ik wel gemerkt dat iedereen je wel wil helpen, als je het maar vraagt.”

Voorbeeld van mijn inkomsten

“In de markt zien we dat het gebruikelijk is om €65,- per uur te vragen. Toen ik startte vroeg ik €45,- per uur aan vrienden en kennissen. Inmiddels heb ik opgeschaald naar €70,-.De kennismaking is daarbij altijd gratis. Dit is een goede manier om klanten kennis te laten maken met energetische therapie. Veel mensen vinden het namelijk toch wat zweverig in het begin. Later valt dat altijd mee gelukkig, omdat ze zien dat het werkt.

De eerste maand.
● Vijf vrienden a €45,- per uur x drie therapiesessie = €675,-
● Eerste echte klant a €65,- per uur x vier sessies = €260,-

In de eerste maand heb ik €935,- verdiend. Niet gek toch, met nog een andere baan ernaast? Het was zeker wel hard werken, maar het voelde zo goed om zo mijn geld te verdienen: met iets waar ik heel blij van wordt!

De 7e maand
● Acht klanten a €65,- per uur x drie therapiesessies = €1.560,-
● Vier kennissen a €45,- per uur x twee sessies = €360,-

Totaal: €1.920,- per maand.

Het derde jaar (gemiddeld per maand)
● 26 klanten per maand a €70,- x vier therapiesessies = €7280,-

Het is inmiddels flink aanpoten en soms is het best wel zwaar, maar ik doe alles met een grote glimlach! Natuurlijk is niet elke klant blij, maar gelukkig de meesten wel. Ik kan er nu goed van leven en omdat ik zzp-er ben heb ik veel voordelen tijdens de eerste drie jaar. Daarnaast heb ik weinig kosten, al merk ik wel dat dat steeds iets meer wordt omdat ik steeds professioneler wordt.”

Declareren bij de zorgverzekering

“Gelukkig krijgen mijn cliënten een deel vergoed uit hun aanvullende zorgverzekering. Ik verwijs mijn cliënten altijd naar deze website .Hier zijn alle zorgverzekeringen en hun voorwaarden te vinden.

Alle cliënten die niet de juiste verzekering hebben, en het te duur vinden, stuur ik in november en december altijd een mail om ze te wijzen op de mogelijkheden van de zorgverzekeraars. Zo kunnen mensen een goede keuze maken in het nieuwe jaar. Dat werkt altijd heel goed en daar ontvang ik veel positieve reacties op!”

Mijn conclusie?

“Dan is er natuurlijk ook nog mijn administratie (aargh!), maar weet ik waar ik het voor doe en hoe belangrijk dat is! En uiteindelijk is dit veel minder werk dan bij mijn vorige baan. Plus: ik doe het voor mezelf en vind het fijn om bij te houden wat erbinnen komt en uitgaat.
Maar het mooiste vind ik nog dat mijn cliënten met drie sessie écht geholpen zijn. Gelukkig vinden de meeste klanten de €210,- dubbel en dwars waard. Moet je nagaan, nooit meer hoofdpijn voor €210,-!

Dus: op naar nog meer positieve gezondheid en kom vooral eens langs bij een open dag van Instituut CAM!”

Download - Les 1-Voeding

 

 

In deze les leer je veel over voeding en voedingstoffen. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les 1- Medische Basiskennis

 

 

In deze les leer je veel over gezondheid en ziekte. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les 2 -Medische Basiskennis

 

 

In deze les leer je veel over bloed en het lymfestelsel. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les4 -Werken met Energieën

 

 

In deze les leer je werken met energieën Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Naslagwerk -Psychologische benaderingswijze

 

 

In deze les leer je psychologische benaderingswijze. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les5 -Bewegingsstelsel

 

 

In deze les leer je werken meer over het bewegingsstelsel.

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les 6 -Hart en vaarstelsel

 

 

In deze les leer je werken over hart en vaatstelsel. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Ademhalingsstelsel

 

 

In deze les leer je werken met energieën Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Nierstelsel

 

 

In deze les leer je werken meer over het nierstelsel. Ben je geïnteresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Ontwikkelingspsychologie

 

 

In deze les leer je over ontwikkelingspsychologie. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Veroudering en sterven

 

 

In deze les leer je je over veroudering en sterven. Ben je geïnteresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Testland

 

 

In deze les leer je over testland. Ben je geïnteresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les4 -Werken met Energieën

 

 

In deze les leer je werken met energieën Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Etherische oliën

 

 

In deze les leer je je over etherische oliën. Ben je geïnteresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Kinesiologie

 

 

Kinesiologie Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.