Opleiding Kinesiologie

 

Verbinden met het reguliere onderwijs

Wat is kinesiologie?

Je spieren geven veel informatie over je gezondheid. Als kinesioloog gebruik je spiertesten om klachten bij je cliënt op te sporen en ook te verhelpen. Met de informatie uit de spiertesten is het mogelijk om weer balans te brengen in het energiesysteem van jouw cliënt. Als kinesioloog kun je werken in een heel breed werkveld, wat dit vakgebied aantrekkelijk maakt voor een eigen praktijk: bijvoorbeeld bij mensen met stress, burn-out, slaap- leer- of emotionele problemen of hooggevoeligheid. Kinesiologie kun je binnen de complementaire zorg zowel uit voorzorg als genezend toepassen.

 

Voor wie is deze opleiding?

Je wilt heel graag mensen op holistische wijze begeleiden en hen helpen om weer balans in hun leven te brengen. Je vindt het fijn om als zelfstandig ondernemer in de complementaire zorg aan het werk te gaan. Het kan zijn dat je al als natuurkundig therapeut of als kinesioloog werkt, maar dat je nog geen diploma op hbo-niveau hebt. Dan ben je van harte welkom op met onze opleiding je niveau aantoonbaar te maken. Met het diploma van deze opleiding kun je worden beëdigd bij diverse beroepsverenigingen en dus een mooie praktijk te beginnen.

 

Docenten Kinesiologie

De docenten van de opleiding Kinesiologie hebben veel ervaring, zowel op hun eigen vakgebied als in het les geven. Daardoor kunnen ze mooie praktijkvoorbeelden in de les meenemen.

Lilian Beeks-Vergroesen
Hetty Holtus
Paulien de Roos
Theresi Smeijsters
Jeannette Wensink
Eveline van der Wel
Michelle Nijboer
Ad van Vugt

Competenties/Opleiding

Je leert tijdens de opleiding specifieke spiertesten toe te passen en daarmee je cliënt bewustwording en balans te bieden. Tijdens de opleiding krijg je de rijke kennis en vaardigheden aangereikt uit de Kinesiologie en Touch for Health. Daarnaast krijgt je het hele scala aangeboden op het gebied van psychosociale-, medische- en orthomoleculaire basiskennis en therapeutische vaardigheden. Wij van Instituut CAM leiden jou op tot volwaardig en vakbekwaam kinesioloog; een natuurgeneeskundig therapeut die cliënten op holistische wijze benadert. Als afgestudeerde kun je je als zelfstandig ondernemer te vestigen en heb je het vermogen om samen te werken met collega’s binnen de Nederlandse gezondheidszorg.

Lesprogramma

Om te kunnen worden beëdigd in een beroepsvereniging en dus de titel van Kinesioloog te mogen voeren, kent de opleiding drie fasen die in totaal vier studiejaren beslaan.

 • Startbekwaam therapeut (eerste en tweede studiejaar);
 • Ervaren therapeut (derde studiejaar);
 • Excellente therapeut (vierde studiejaar + afstuderen).

Als afgestudeerd kinesioloog kun je het zelfhelend vermogen van je cliënt stimuleren. Je leert bovendien je cliënt te begeleiden in het verbeteren van zijn of haar gezondheid en je cliënt bewust te maken van de effecten van ervaringen, gemaakte keuzes, stress, voeding op het welzijn van lichaam en geest.

De studielast bedraagt conform de normen in het hoger onderwijs 240 EC.

Data/Lesuren

De Opleiding Kinesiologie beslaat per leerjaar 20 tot 25 lesdagen of -avonden in Utrecht en/of Rhenen. Een lesdag duurt van 9.00 tot 17.00 uur.

 Toelating

Natuurlijk willen wij dat je met plezier en succes aan onze opleiding deelneemt. Daarom is het belangrijk dat je beschikt over een hbo denk- en werkniveau, bijvoorbeeld met Havo of mbo-4 als vooropleiding. Het kan zijn dat je op een andere manier kunt aantonen dat je op hbo-niveau kunt denken en werken. Afhankelijk van je vooropleidingen kunnen wij je ook vrijstellingen verstrekken voor bepaalde onderdelen van de opleiding. Het is de examencommissie die uiteindelijk de beslissingen neemt, na inzage van je eventuele eerder behaalde diploma’s en/of certificaten. Wellicht word je in dat geval ook voor een individueel gesprek uitgenodigd.

 Kosten

1. Opleiding Kinesiologie inclusief Touch for Health (4 jaar)

Orientatiegesprek                                                          kosteloos
Inschrijfgeld / nieuwe studenten (eenmalig)                 € 100,00
Collegegeld per studiejaar                                           € 2550,00
Examengeld 4e jaar                                                      € 450,00
Praktijkweekend (facultatief)                                         € 299,00

Boeken/leermiddelen totale opleiding:                       €1000,00
Supervisie/studiebegeleiding                                       €1320

2. Praktijkstroming / opleiding Touch for Health

Touch for Health (module 1 t/m 4)                               € 1500,00
(10 dagen)
Metaforen                                                                     € 1000,00
(7 dagen)

Waarom kiest u voor Instituut CAM

 • Meerdere instapmomenten mogelijk
 • Individuele opleidingstrajecten mogelijk
 • Persoonlijke leerweg en ontwikkeling centraal
 • Veel Praktijklessen met elk jaar een eigen
  docent
 • 100% slagingspercentage
 • De opleidingen CAM-therapeut, Eigen Vakdiscipline (Energetische Therapie), MBK en PSBK zijn CPION geaccrediteerd en benoemd als registeropleiding

Het doel van Instituut CAM is om het Complementary and Additive Medicine (CAM) domein te verbinden met het reguliere onderwijs. Hierbij is spiritualiteit onmisbaar.

Onze studenten vertellen

Marc van Leeuwen

"Net als de andere opleidingen van instituut CAM gaat mijn opleiding tot Natuurgeneeskundig therapeut verder dan opleiden. Het gaat niet alleen over de opleiding zelf maar ook het combineren van het CAM veld met de reguliere zorg, dat steeds meer geaccepteerd wordt."

Loes van der Haar

"Ik rond mijn studie binnenkort af bij Instituut CAM. Ik heb er een goed gevoel over. De docenten zijn hele hartelijke en enthousiaste mensen, die graag met de student meedenken. Ik heb er vertrouwen in dat ik mijn laatste jaar met plezier kan afronden."

Jacqueline

"Op het Instituut C.A.M. krijg je niet alleen een dijk van een opleiding, maar kun je na het behalen van je diploma deel uitmaken van een gepassioneerde groep geaccrediteerde therapeuten en kun je jezelf eveneens aansluiten bij de Federatie CAM."