Opleiding Leefstijlcoach

 

Verbinden met Positieve Gezondheid.

Zorg tot in de toekomst.

Wat is een leefstijlcoach?

De hbo Leefstijlcoach is een professional die mensen begeleidt bij het nemen van de regie over hun gezondheid en welzijn. Doel is dat ze een leven kunnen leiden waar ze zich goed bij voelen, met alle mogelijkheden en beperkingen die ze hebben. Hiermee lever je een belangrijke bijdrage aan het landelijke streven om de focus te verschuiven van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. Tijdens de opleiding begeleid je cliënten zodat je na het behalen van je diploma al met een eigen praktijk bent gestart. Daarnaast organiseert Instituut CAM extra ondernemersdagen en worden regelmatig intervisiebijeenkomsten georganiseerd. 

Voor wie is deze opleiding?

Deze opleiding is geschikt voor iedereen die met een MBO 4*, HBO of WO achtergrond praktisch aan de slag wil als leefstijlcoach. Je wilt cliënten begeleiden in het stellen van haalbare doelen en het maken van gezonde keuzes. Je wilt hen graag helpen om hun leven weer in handen te nemen. Je hebt affiniteit met gezondheid en met een holistische benadering van jouw cliënten. Misschien werk je al in een (para)medische beroep of heb je al ervaring in sociale-, voedings- of  bewegingsbegeleiding. Dan kom je mogelijk in aanmerking voor verkorting van de opleiding (minimaal 13 lesdagen). Vraag naar de voorwaarden. 

Voor wie is deze opleiding nog meer?

De kracht van onze opleiding bestaat uit de diversiteit van studenten.  Studenten die eerder zijn ingestroomd hadden als achtergrond: arbo-arts, accountant, huidspecialist, oncologie artsen, therapeuten zoals natuurgeneeskundige, orthomoleculaire voeding, etc. Allen zijn geïnteresseerd in het aanbieden van holistische hulp en willen graag met elkaar samenwerken. Zo bouw je tijdens  de opleiding al aan een groot netwerk en wie weet, kun jij al tijdens de opleiding starten met mede collega’s. 

Accreditaties

Wij als Instituut CAM voldoen aan de strenge eisen van de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). Volgens de BLCN is Instituut CAM onderscheidend omdat er een verbinding wordt gemaakt tussen reguliere en niet-reguliere gezondheidszorg. De opleiding is bovendien geaccrediteerd door CPION (Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland), dat ook de reguliere hbo- en universitaire instellingen in ons land accrediteert. Het onderwijs valt ook onder het keurmerk van de NRTO (Nederlandse Raad voor Training en Opleiding).

Docenten

Onze docenten van de opleiding Leefstijlcoach hebben veel ervaring, zowel op hun eigen vakgebied als in het les geven. Daardoor kunnen ze mooie praktijkvoorbeelden in de les meenemen.

Gerda van de Pol – Portfolio | Bedrijfsvoering | Cliënt Praktijk Dossier
Tjitske Mehagnoul – Verslaving | Stress, tijd- en energiemanagement
Tanja Lucker – Voeding
Lida Schelwald – Slaap en ontspanning
Sjarai Meijer – Bewegen
Michelle Buhrer – Coaching
Sjarai Meijer – Biologische en Medische Basiskennis

Assessors: John Stolvoort & Sander van Hesteren

Opleiding en competenties

De Opleiding Leefstijlcoach is een heel veelzijdige, allround opleiding in de complementaire zorg. Na je afstuderen ben je van vele markten thuis. Je bekwaamt je in belangrijke thema’s, zoals gezond leven, gezonde gewoontes, coaching, je eigen gedragscompetenties, praktijk- en bedrijfsvoering en ook medische- en psychosociale basiskennis. De opleiding is daarmee breed georiënteerd op sociaal-maatschappelijke, psychologische, gezondheidskundige en ook zakelijke aspecten.

De positieve definitie van gezondheid
Je leert je cliënten om hun aandacht te richten op gezond gedrag en daarmee een leven te leiden waarbij ze zich prettig voelen. Het uitgangspunt Instituut CAM, en daarmee van deze opleiding, is de integrale benadering van de lichamelijke, geestelijke en maatschappelijke situatie van jouw cliënt. Als leefstijlcoach ga je expliciet uit van de positieve definitie van gezondheid: het vermogen dat mensen zelf al hebben om zich aan te passen en eigen regie te voeren in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen die het leven biedt. Je helpt je cliënten dus antwoorden te formuleren op vragen over gezonde gewoontes, gezonde keuzes en de positieve gevolgen daarvan.

I Positive Health
Tijdens de opleiding leer je voor je cliënten inzichtelijk te maken dat er samenhang is tussen lichaam, geest, emoties, relaties en zingeving. I Positive Health van Machteld Huber is de basis voor het onderwijs. Positieve Gezondheid en oplossingsgericht werken vinden wij belangrijk. Daarin laat je zien dat de cliënt doelen kan vertalen in concrete stappen. Wij reiken je daarvoor tijdens de opleiding doelgerichte trainings- en coachingsmethodes aan. Vraag de studiegids aan voor meer inhoudelijke informatie. 

Erkend door UWV
We zijn er trots op dat we inmiddels naast complementaire therapeuten ook reguliere artsen, fysiotherapeuten en praktijkondersteuners hebben opgeleid. Dit heeft ervoor gezorgd dat we als opleidingsinstituut erkend worden door het UWV. 

Lesprogramma/diploma’s/erkenningen

De opleiding heeft een hoog praktisch gehalte en beslaat belangrijke thema’s als voeding, beweging, stress en verslaving. Tijdens de cliëntpraktijkdagen ga je meteen praktisch aan de slag. Daar kun je jezelf, je cliënt en je opleiders laten zien wat je al in je mars hebt. Aan het eind van de opleiding ben je klaar om zelfstandig aan de slag te gaan met de volgende onderdelen:

1. Gezond leven en gezonde gewoontes (voeding en beweging, obesitas, diabetes 2, stress, slaapfactoren, verslaving);

2. Coaching (‘I Positive health’, motiverende gespreksvoering);

3. Gedragscompetenties van de leefstijlcoach (Wie ben je zelf? Wat beweegt jou om mensen te willen helpen en wat heb je daarbij nodig?);

Tijdens de opleiding wordt er ook aandacht geschonken aan ondernemerschap en intervisie. Zo ben jij klaar om je praktijk te starten, zelfs al tijdens de opleiding.

Daarnaast organiseert Instituut CAM ook extra bij/nascholingsdagen waarbij uitgebreider op deze onderwerpen wordt ingegaan.

En wat kan je dan na het afronden van deze opleiding?

  • Je kan onvoorwaardelijk mensen coachen in hun specifieke situatie;
  • Je kunt mensen motiveren gezonde keuzes te maken die bij hun leven passen;
  • Je kunt mensen bewust maken van hun eigen gezondheid en de leefpatronen;
  • Je kan mensen/groepen coachen bij vraagstukken over hun leefstijl (gezondheid en welzijn);
  • Je weet wanneer je moet doorverwijzen naar ander zorgprofessionals;
  • Je kan samenwerken met andere zorgverleners of in een multidisciplinair team;
  • Je kan zowel zelfstandig een praktijk voeren of de kennis als aanvulling gebruiken in je bestaande praktijk/baan;
  • Je kan de kennis ook gebruiken om je eigen gezondheid of van je gezin, partner, vrienden te bevorderen.

Geaccrediteerde opleiding
Wij als Instituut CAM voldoen aan de strenge eisen van de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). Volgens de BLCN is Instituut CAM onderscheidend omdat er een verbinding wordt gemaakt tussen reguliere en niet-reguliere gezondheidszorg. De opleiding is bovendien geaccrediteerd door CPION (Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland), dat ook de reguliere hbo- en universitaire instellingen in ons land accrediteert. Het onderwijs valt ook onder het keurmerk van de NRTO (Nederlandse Raad voor Training en Opleiding). Al die erkenningen staan borg voor de kwaliteit van de opleiding die je gaat volgen en zorgen er dus voor dat je als een echte deskundige aan het werk kunt.


Start in mei:

Programma:

Lesdag 1 / 25 mei 2024
Biologische en Medische Basiskennis

Lesdag 2 / 8 juni 2024
Introductie Opleiding Leefstijlcoach en Portfolio 1

Lesdag 3 / 22 juni 2024
Clientpraktijkdossier 1 / Intake / Positive Health 

Lesdag 4 / 29 juni 2024
Voeding

Lesdag 5 / 31 augustus 2024
Beweging en motivatie 

Lesdag 6 / 14 september 2024
Portfolio 2 / MGV / Bedrijfsvoering 1

Lesdag 7 / 28 september 2024
Coaching 1Coachmethodieken / Positieve Psychologie

Lesdag 8 / 12 oktober 2024
Slaap en ontspanning

Lesdag 9 / 26 oktober 2024
Verslaving / Stress, Tijd- en energiemanagement

Lesdag 10 / 9 november 2024
Clientpraktijkdossier 2

Lesdag 11 / 23 november 2024
Coaching 2 / MGV

Lesdag 12 / 7 december 2024
Coaching 3 / MGV / Evoceren en Rode vlaggen

Lesdag 13 / 21 december 2024
Portfolio 3 / Terugblik / Bedrijfsvoering 2 / Kennistoets

Lesdag 14 / 11 januari 2025
Coaching 4 / Groepsdynamica, Videofragmenten, Peer-coaching

Lesdag 15 / 25 januari 2025
Assessment: Presentatie video, Cliëntpraktijkdossier, Portfolio (herkansing toets) & Diplomering

Lesdag 16 / 8 februari 2025 (reserve)
Assessment: Presentatie video, Cliëntpraktijkdossier, Portfolio (herkansing toets) & Diplomering

 

Lestijden 09.30 – 16.30 uur

Kosten

Instituut CAM kiest ervoor om de kosten van de opleiding zoveel mogelijk te beperken, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit.
Daarom betaal je voor deze opleiding 1.995,- euro + Inschrijfgeld 100,- euro.

In het kader van duurzaamheid worden de readers digitaal aangeboden en zijn gratis te downloaden na inschrijving. In de literatuurlijst zijn verplichte boeken opgenomen t.w.v. circa 250,- euro. Koffie en thee zijn gratis.

Locatie

University College Utrecht (UCU)
Campusplein
3584 ED UTRECHT
routebeschrijving

Toelating

Heb je een reguliere HBO- of universitaire opleiding afgerond dan ben je rechtstreeks toelaatbaar. Daarmee kom je na het afronden van de opleiding direct in aanmerking voor registratie bij de BLCN. Die registratie is een voorwaarde voor de vergoeding van behandelingen vanuit de basisverzekering.

Heb je echter een MBO diploma niveau 4 en wil je ook aan de slag als leefstijlcoach? Ook dan kan je je inschrijven bij onze opleiding. Je kunt je daarna aanmelden bij de beroepsvereniging voor Positieve Gezondheid Zorgverlener. Je kunt je alleen niet registreren bij de BLCN.

 

Download - Les 1-Voeding

 

 

In deze les leer je veel over voeding en voedingstoffen. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les 1- Medische Basiskennis

 

 

In deze les leer je veel over gezondheid en ziekte. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les 2 -Medische Basiskennis

 

 

In deze les leer je veel over bloed en het lymfestelsel. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les4 -Werken met Energieën

 

 

In deze les leer je werken met energieën Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Naslagwerk -Psychologische benaderingswijze

 

 

In deze les leer je psychologische benaderingswijze. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les5 -Bewegingsstelsel

 

 

In deze les leer je werken meer over het bewegingsstelsel.

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les 6 -Hart en vaarstelsel

 

 

In deze les leer je werken over hart en vaatstelsel. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Ademhalingsstelsel

 

 

In deze les leer je werken met energieën Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Nierstelsel

 

 

In deze les leer je werken meer over het nierstelsel. Ben je geïnteresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Ontwikkelingspsychologie

 

 

In deze les leer je over ontwikkelingspsychologie. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Veroudering en sterven

 

 

In deze les leer je je over veroudering en sterven. Ben je geïnteresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Testland

 

 

In deze les leer je over testland. Ben je geïnteresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les4 -Werken met Energieën

 

 

In deze les leer je werken met energieën Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Etherische oliën

 

 

In deze les leer je je over etherische oliën. Ben je geïnteresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Kinesiologie

 

 

Kinesiologie Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.