Opleiding Leefstijlcoach

 

Verbinden met Positieve Gezondheid. Zorg tot in de toekomst.

Wat is een leefstijlcoach?

De hbo Leefstijlcoach is een professional die mensen begeleidt bij het nemen van de regie over hun gezondheid en welzijn. Doel is dat ze een leven kunnen leiden waar ze zich goed bij voelen, met alle mogelijkheden en beperkingen die ze hebben. Hiermee lever je een belangrijke bijdrage aan het landelijke streven om de focus te verschuiven van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. Tijdens de opleiding begeleid je cliënten zodat je na het behalen van je diploma al met een eigen praktijk bent gestart. Daarnaast organiseert Instituut CAM extra ondernemersdagen en worden regelmatig intervisiebijeenkomsten georganiseerd. 

Voor wie is deze opleiding?

Deze opleiding is voor jou geschikt als je praktisch en snel aan de slag wilt als leefstijlcoach. Je wilt cliënten begeleiden in het stellen van haalbare doelen en het maken van gezonde keuzes. Je wilt hen graag helpen om hun leven weer in handen te nemen. Misschien werk je al in een (para)medische beroep of  heb je al ervaring in sociale-, voedings- of  bewegingsbegeleiding. Dan kom je in aanmerking voor verkorting van de opleiding. (13 lesdagen) Vraag naar de voorwaarden. Je hebt affiniteit met gezondheid en met een holistische benadering van jouw cliënten.

Opleiding en competenties

De Opleiding Leefstijlcoach is een heel veelzijdige, allround opleiding in de complementaire zorg. Na je afstuderen ben je van vele markten thuis. Je bekwaamt je in belangrijke thema’s, zoals gezond leven, gezonde gewoontes, coaching, je eigen gedragscompetenties, praktijk- en bedrijfsvoering en ook medische- en psychosociale basiskennis. De opleiding is daarmee breed georiënteerd op sociaal-maatschappelijke, psychologische, gezondheidskundige en ook zakelijke aspecten.

Je leert je cliënten om hun aandacht te richten op gezond gedrag en daarmee een leven te leiden waarbij ze zich prettig voelen. Het uitgangspunt Instituut CAM, en daarmee van deze opleiding, is de integrale benadering van de lichamelijke, geestelijke en maatschappelijke situatie van jouw cliënt. Als leefstijlcoach ga je expliciet uit van de positieve definitie van gezondheid: het vermogen dat mensen zelf al hebben om zich aan te passen en eigen regie te voeren in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen die het leven biedt. Je helpt je cliënten dus antwoorden te formuleren op vragen over gezonde gewoontes, gezonde keuzes en de positieve gevolgen daarvan.

Tijdens de opleiding leer je voor je cliënten inzichtelijk te maken dat er samenhang is tussen lichaam, geest, emoties, relaties en zingeving. I Positive Health van Machteld Huber is de basis voor het onderwijs. Positieve Gezondheid en oplossingsgericht werken vinden wij belangrijk. Daarin laat je zien dat de cliënt doelen kan vertalen in concrete stappen. Wij reiken je daarvoor tijdens de opleiding doelgerichte trainings- en coachingsmethodes aan. Vraag de studiegids aan voor meer inhoudelijke informatie. 

We zijn er trots op dat we inmiddels naast complementaire therapeuten ook reguliere artsen, fysiotherapeuten en praktijkondersteuners hebben opgeleid. Dit heeft ervoor gezorgd dat we als opleidingsinstituut erkend worden door het UWV. 

Lesprogramma/diploma’s/erkenningen

De opleiding heeft een hoog praktisch gehalte en beslaat belangrijke thema’s als voeding, beweging, stress en verslaving. Tijdens de cliëntpraktijkdagen ga je meteen praktisch aan de slag. Daar kun je jezelf, je cliënt en je opleiders laten zien wat je al in je mars hebt. Aan het eind van de opleiding ben je klaar om zelfstandig aan de slag te 1. Gezond leven en gezonde gewoontes (voeding en beweging, obesitas, diabetes 2, stress, slaapfactoren, verslaving);

2. Coaching (‘Positive health’, motiverende gespreksvoering);

3.Gedragscompetenties van de leefstijlcoach (Wie ben je zelf? Wat beweegt jou om mensen te willen helpen en wat heb je daarbij nodig?);

Daarnaast worden er extra lesdagen aangeboden op het gebied van ondernemerschap en intervisie. Zo ben jij klaar om je praktijk te starten, zelfs al tijdens de opleiding. Kijk voor het actuele aanbod op onze website.

Wij als Instituut CAM voldoen aan de strenge eisen van de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). De Opleiding Leefstijlcoach van Instituut CAM is volgens BLCN onderscheidend omdat er een verbinding wordt gemaakt tussen reguliere en niet-reguliere gezondheidszorg. De opleiding is bovendien geaccrediteerd door het CPION (Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland), dat ook de reguliere hbo- en universitaire instellingen in ons land accrediteert. Het onderwijs valt ook onder het keurmerk van de NRTO (Nederlandse Raad voor Training en Opleiding). Al die erkenningen staan borg voor de kwaliteit van de opleiding die je gaat volgen en zorgen er dus voor dat je als een echte deskundige aan het werk kunt.

Data/Lesuren

In september 2019 starten weer verscheidene groepen op diverse locaties in Nederland. Je kunt je nog inschrijven op de volgende cursussen en locaties:

Locatie Enschede:

Donderdag-groep: start 5 september.

Locatie Soesterberg:

Zaterdag-groep: start 14 september = VOL!!

In november starten er weer 2 groepen:

Locatie Utrecht / donderdag

Locatie Soesterberg / zaterdag

 

Toelating

Heb je een reguliere hbo- of universitaire opleiding afgerond dan ben je rechtstreeks toelaatbaar. Daarmee kom je na het afronden van de opleiding ook direct in aanmerking voor registratie bij de BLCN. Die registratie is een voorwaarde voor de vergoeding van behandelingen vanuit de basisverzekering.

Heb je een MBO diploma niveau 4 en wil je aan de slag als leefstijlcoach of leefstijltherapeut? Ook dan ben je van harte  welkom. Je kunt je alleen niet inschrijven bij de BLCN.

De opleiding is ideaal voor zij-instromers. 

Kosten

Instituut CAM kiest ervoor om de kosten van de opleiding zoveel mogelijk te beperkingen, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit.  Daarom betaal je voor deze opleiding € 3990,- (bij vrijstelling kan dit bedrag verminderen) In het kader van duurzaamheid worden de readers aangeboden via de portal. Na de start van de opleiding zijn deze readers gratis te downloaden. In de literatuurlijst twee verplichte boeken opgenomen (€ 90,-) en koffie, thee en de gezonde lunch zijn gratis.

Waarom kiest u voor Instituut CAM

 • Meerdere instapmomenten mogelijk
 • Individuele opleidingstrajecten mogelijk
 • Persoonlijke leerweg en ontwikkeling centraal
 • Veel Praktijklessen met elk jaar een eigen
  docent
 • 100% slagingspercentage
 • De opleidingen CAM-therapeut, Eigen Vakdiscipline (Energetische Therapie), MBK en PSBK zijn CPION geaccrediteerd en benoemd als registeropleiding

Het doel van Instituut CAM is om het Complementary and Additive Medicine (CAM) domein te verbinden met het reguliere onderwijs. Hierbij is spiritualiteit onmisbaar.

Bekijk hier ons volledige aanbod in:

Onze studenten vertellen

Mark

Net als de andere opleidingen van instituut CAM gaat mijn opleiding tot Natuurgeneeskundig therapeut verder dan opleiden. Het gaat niet alleen over de opleiding zelf maar ook het combineren van het CAM veld met de reguliere zorg, dat steeds meer geaccepteerd wordt.

Loes

Ik rond mijn studie binnenkort af bij Instituut CAM. Ik heb er een goed gevoel over. De docenten zijn hele hartelijke en enthousiaste mensen, die graag met de student meedenken. Ik heb er vertrouwen in dat ik mijn laatste jaar met plezier kan afronden.

Jacqueline

Op het Instituut CAM krijg je niet alleen een dijk van een opleiding, maar kun je na het behalen van je diploma deel uitmaken van een gepassioneerde groep geaccrediteerde therapeuten en kun je jezelf eveneens aansluiten bij de Federatie CAM.

 

 • Meerdere instapmomenten mogelijk
 • Individuele opleidingstrajecten mogelijk
 • Persoonlijke leerweg en ontwikkelingcentraal
 • Veel Praktijklessen met elk jaar een eigen docent
 • 100% slagingspercentage
 • De opleidingen CAM-therapeut, Eigen Vakdiscipline (Energetische Therapie), MBK en PSBK zijn CPION geaccrediteerd en benoemd als registeropleiding