Opleiding Leefstijlcoach

 

Verbinden met Positieve Gezondheid.

Zorg tot in de toekomst.

Wat is een leefstijlcoach?

De hbo Leefstijlcoach is een professional die mensen begeleidt bij het nemen van de regie over hun gezondheid en welzijn. Doel is dat ze een leven kunnen leiden waar ze zich goed bij voelen, met alle mogelijkheden en beperkingen die ze hebben. Hiermee lever je een belangrijke bijdrage aan het landelijke streven om de focus te verschuiven van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. Tijdens de opleiding begeleid je cliënten zodat je na het behalen van je diploma al met een eigen praktijk bent gestart. Daarnaast organiseert Instituut CAM extra ondernemersdagen en worden regelmatig intervisiebijeenkomsten georganiseerd. 

Voor wie is deze opleiding?

Deze opleiding is geschikt voor iedereen die met een MBO 4*, HBO of WO achtergrond praktisch aan de slag wil als leefstijlcoach. Je wilt cliënten begeleiden in het stellen van haalbare doelen en het maken van gezonde keuzes. Je wilt hen graag helpen om hun leven weer in handen te nemen. Je hebt affiniteit met gezondheid en met een holistische benadering van jouw cliënten. Misschien werk je al in een (para)medische beroep of heb je al ervaring in sociale-, voedings- of  bewegingsbegeleiding. Dan kom je mogelijk in aanmerking voor verkorting van de opleiding (minimaal 13 lesdagen). Vraag naar de voorwaarden. 

Voor wie is deze opleiding nog meer?

De kracht van onze opleiding bestaat uit de diversiteit van studenten.  Studenten die eerder zijn ingestroomd hadden als achtergrond: arbo-arts, accountant, huidspecialist, oncologie artsen, therapeuten zoals natuurgeneeskundige, orthomoleculaire voeding, etc. Allen zijn geïnteresseerd in het aanbieden van holistische hulp en willen graag met elkaar samenwerken. Zo bouw je tijdens  de opleiding al aan een groot netwerk en wie weet, kun jij al tijdens de opleiding starten met mede collega’s. 

Accreditaties

Wij als Instituut CAM voldoen aan de strenge eisen van de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). Volgens de BLCN is Instituut CAM onderscheidend omdat er een verbinding wordt gemaakt tussen reguliere en niet-reguliere gezondheidszorg. De opleiding is bovendien geaccrediteerd door CPION (Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland), dat ook de reguliere hbo- en universitaire instellingen in ons land accrediteert. Het onderwijs valt ook onder het keurmerk van de NRTO (Nederlandse Raad voor Training en Opleiding).

 

Docenten

Onze docenten van de opleiding Leefstijlcoach hebben veel ervaring, zowel op hun eigen vakgebied als in het les geven. Daardoor kunnen ze mooie praktijkvoorbeelden in de les meenemen.

Colette van Doorn:

Publicatievan Doorn CS,
De Boo DW, Weersink EJ, van Delden OM, Reekers JA, van Lienden KP. “Permanent cortical blindness after bronchial artery embolization”, Cardiovasc Intervent Radiol. 2013 Dec;36:1686-9.C.S. van Doorn, D. Fritz (gedeeld 1e auteurschap), H.S. Winogrodzka, R.W.M.M. Jansen.
“Een 80-jarige vrouw met hallucinaties en chorea”, Ins&Ouds – Tijdschrift voor Geriatrie 2016 Sept; 4e jaargang. A. Montfort, C.S. van Doorn, G. van Twillert. “Case Report – Hypercalciëmie bij een HIV infectie”, TIJDSCHR INFECT 2018;13(4):120-122. 

Lida Schelwald:  

Publicaties• Boek “Balans in je brein”, Drs. A.J.M. (Lida) van der Kley, ISBN 978-90-827377-0-7. In juni 2018 ook in het Engels verschenen onder de titel “Food for thought”. • Water, a way of life

Esmay Schelwald:

Dienstverlening en adviezen op het gebied van beweging (personal training/coaching, bootcamps, yoga) en voeding (coaching, begeleiding, voedingsplannen). Partner bij sportschool Gym-Inn in Lelystad. Van lichaamsanalyse metingen en losse trainings-/voedingsschema’s tot zeer intensieve begeleiding en coaching op het gebied van fitness en voeding.

Mathias Fluit:


FoodCoach: Team Jumbo-Visma Parttime
Geregistreerd Diëtist & Coach: Zelfstandig in ZutphenGezonder worden | Je beter voelen | Daar help ik jou bij!Zelfstandig werkend kok bij Biotoko
Voedingscoach en info medewerker;  Sportcentrum Aerofitt Zutphen B.V.

Karin Hermelink: 

Therapeut (SKJ) en Leefstijlcoach bij Toegepaste Psychologie Praktijk Almelo (TPPA)
Experienced Accompanist with a demonstrated history of working in the hospital & health care industry. Skilled in Nonprofit Organizations, Coaching, Team Building and Corporate Communications with a Bachelor in Applied Psychology focused in developmental psychology and education. Also licensed hypnotherapist. 

Frieda Eissen: Docent

Coach | Trainer ACT & Mindfulness bij Focus Insight Toegepast Psycholoog | GGZ-agoog
De kernactiviteit van Focus Insight is het verzorgen van mindfulness trainingen, zowel voor particulieren als bedrijven. Op de website is onder meer te lezen wat de training inhoudt en wanneer de trainingen worden gegeven. Een andere dienst in het aanbod is het coachen van samengestelde gezinnen. Het stiefouderschapsplan, dat hierbij wordt ingevuld, neemt je stap voor stap mee langs de belangrijkste onderwerpen die nieuwe partners tegenkomen bij het vormen van een samengesteld gezin. Bij Instituut CAM geef ik les in Positieve psychologie en coaching. 

Michelle Buhrer: 

Experienced Communications consultant – coach with a demonstrated history of working for the (Creative) Industry, Healthcare and Government. Skilled in Coaching, Innovation / New media, Film and (Change) Management. Professional with a Doctoraal focus on Communication, Media, Business Administration and Marketing from University of Amsterdam. Graduated: PGO Executive Coaching, following PGO Executive Team Coaching in 2019 (Vrije Universiteit, Amsterdam). 

Assessor: John Stolvoort

Opleiding en competenties

De Opleiding Leefstijlcoach is een heel veelzijdige, allround opleiding in de complementaire zorg. Na je afstuderen ben je van vele markten thuis. Je bekwaamt je in belangrijke thema’s, zoals gezond leven, gezonde gewoontes, coaching, je eigen gedragscompetenties, praktijk- en bedrijfsvoering en ook medische- en psychosociale basiskennis. De opleiding is daarmee breed georiënteerd op sociaal-maatschappelijke, psychologische, gezondheidskundige en ook zakelijke aspecten.

De positieve definitie van gezondheid
Je leert je cliënten om hun aandacht te richten op gezond gedrag en daarmee een leven te leiden waarbij ze zich prettig voelen. Het uitgangspunt Instituut CAM, en daarmee van deze opleiding, is de integrale benadering van de lichamelijke, geestelijke en maatschappelijke situatie van jouw cliënt. Als leefstijlcoach ga je expliciet uit van de positieve definitie van gezondheid: het vermogen dat mensen zelf al hebben om zich aan te passen en eigen regie te voeren in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen die het leven biedt. Je helpt je cliënten dus antwoorden te formuleren op vragen over gezonde gewoontes, gezonde keuzes en de positieve gevolgen daarvan.

I Positive Health
Tijdens de opleiding leer je voor je cliënten inzichtelijk te maken dat er samenhang is tussen lichaam, geest, emoties, relaties en zingeving. I Positive Health van Machteld Huber is de basis voor het onderwijs. Positieve Gezondheid en oplossingsgericht werken vinden wij belangrijk. Daarin laat je zien dat de cliënt doelen kan vertalen in concrete stappen. Wij reiken je daarvoor tijdens de opleiding doelgerichte trainings- en coachingsmethodes aan. Vraag de studiegids aan voor meer inhoudelijke informatie. 

Erkend door UWV
We zijn er trots op dat we inmiddels naast complementaire therapeuten ook reguliere artsen, fysiotherapeuten en praktijkondersteuners hebben opgeleid. Dit heeft ervoor gezorgd dat we als opleidingsinstituut erkend worden door het UWV. 

Lesprogramma/diploma’s/erkenningen

De opleiding heeft een hoog praktisch gehalte en beslaat belangrijke thema’s als voeding, beweging, stress en verslaving. Tijdens de cliëntpraktijkdagen ga je meteen praktisch aan de slag. Daar kun je jezelf, je cliënt en je opleiders laten zien wat je al in je mars hebt. Aan het eind van de opleiding ben je klaar om zelfstandig aan de slag te gaan met de volgende onderdelen:

1. Gezond leven en gezonde gewoontes (voeding en beweging, obesitas, diabetes 2, stress, slaapfactoren, verslaving);

2. Coaching (‘I Positive health’, motiverende gespreksvoering);

3. Gedragscompetenties van de leefstijlcoach (Wie ben je zelf? Wat beweegt jou om mensen te willen helpen en wat heb je daarbij nodig?);

Tijdens de opleiding wordt er ook aandacht geschonken aan ondernemerschap en intervisie. Zo ben jij klaar om je praktijk te starten, zelfs al tijdens de opleiding.

Daarnaast organiseert Instituut CAM ook extra bij/nascholingsdagen waarbij uitgebreider op deze onderwerpen wordt ingegaan.

En wat kan je dan na het afronden van deze opleiding?

 • Je kan onvoorwaardelijk mensen coachen in hun specifieke situatie;
 • Je kunt mensen motiveren gezonde keuzes te maken die bij hun leven passen;
 • Je kunt mensen bewust maken van hun eigen gezondheid en de leefpatronen;
 • Je kan mensen/groepen coachen bij vraagstukken over hun leefstijl (gezondheid en welzijn);
 • Je weet wanneer je moet doorverwijzen naar ander zorgprofessionals;
 • Je kan samenwerken met andere zorgverleners of in een multidisciplinair team;
 • Je kan zowel zelfstandig een praktijk voeren of de kennis als aanvulling gebruiken in je bestaande praktijk/baan;
 • Je kan de kennis ook gebruiken om je eigen gezondheid of van je gezin, partner, vrienden te bevorderen.

Geaccrediteerde opleiding
Wij als Instituut CAM voldoen aan de strenge eisen van de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). Volgens de BLCN is Instituut CAM onderscheidend omdat er een verbinding wordt gemaakt tussen reguliere en niet-reguliere gezondheidszorg. De opleiding is bovendien geaccrediteerd door CPION (Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland), dat ook de reguliere hbo- en universitaire instellingen in ons land accrediteert. Het onderwijs valt ook onder het keurmerk van de NRTO (Nederlandse Raad voor Training en Opleiding). Al die erkenningen staan borg voor de kwaliteit van de opleiding die je gaat volgen en zorgen er dus voor dat je als een echte deskundige aan het werk kunt.

Data/Lesuren

Planning volgende groep:

Lesdag: vrijdag 09:30 – 16:30 uur – 2022

vrijdag 21 en 28 januari 2022
vrijdag 11 en 25 februari 2022
vrijdag 4 en 18 maart 2022
vrijdag 1 – 8 – 22 – 29 april 2022
vrijdag 13 en 20 mei 2022
vrijdag 3 – 17 – 24 juni 2022
vrijdag 1 en 15 juli 2022 (assessment)

 Locatie

Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten
Amersfoortsestraat 20 (navigatie, ingang aan de Richelleweg)
3769 AS Soesterberg

 

Toelating

Heb je een reguliere HBO- of universitaire opleiding afgerond dan ben je rechtstreeks toelaatbaar. Daarmee kom je na het afronden van de opleiding direct in aanmerking voor registratie bij de BLCN. Die registratie is een voorwaarde voor de vergoeding van behandelingen vanuit de basisverzekering. 

Heb je echter een MBO diploma niveau 4 en wil je ook aan de slag als leefstijlcoach? Ook dan kan je je inschrijven bij onze opleiding. Je kunt je daarna aanmelden bij de beroepsvereniging voor Positieve Gezondheid Zorgverlener. Je kunt je alleen niet registreren bij de BLCN.

 

Kosten

Instituut CAM kiest ervoor om de kosten van de opleiding zoveel mogelijk te beperken, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit.
Daarom betaal je voor deze opleiding 3.990,- euro + Inschrijfgeld 100,- euro.

In het kader van duurzaamheid worden de readers aangeboden via de portal. Na de start van de opleiding zijn deze readers gratis te downloaden. In de literatuurlijst twee verplichte boeken opgenomen t.w.v. 90,- euro Koffie, thee en de gezonde lunch zijn gratis.

Uniek: STAP-budget en Instituut CAM

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Mensen kunnen deze subsidie gebruiken voor een sterkere positie op de arbeidsmarkt. De subsidie heet STAP. Dit staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie. Het STAP-budget vervangt de fiscale aftrek van scholingskosten. Tot 1 januari 2022 is het mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken.

Voor wie is STAP?

Wanneer je een sterkere positie in de arbeidsmarkt wenst, is het starten van een omscholings- of doorgroeitraject een goede keuze. Je vergroot je baankansen, verkleinde de kans om werkloos te worden (of langer te blijven) en kan meegroeien met de ontwikkelingen die in de arbeidsmarkt gaande zijn. Je kunt alleen een STAP-Budget aanvragen bij de daarvoor aangesloten organisaties. Dus ook vooropleidingen bij Instituut CAM!!!

STAP voorwaarden:

 • Tussen 18 en AOW gerechtigde leeftijd
 • Je ontvangt geen andere publieke onderwijsfinanciering zoals studiefinanciering of lerarenbeurs.
 • Je hebt het huidige kalenderjaar nog niet eerder een STAP-budget toegekend gekregen
 • Je voert jou scholingstraject uit bij een erkende STAP-aanbieder
 • Jouw gekozen opleiding start na minimaal 4 weken of uiterlijk voor 3 maanden na de aanvraag.

Pas in maart 2022 treedt het STAP-Budget in werking. Je kunt bij NRTO opleidingen welke opleidingen nog meer zijn aangesloten.

 

Download - Les 1-Voeding

 

 

In deze les leer je veel over voeding en voedingstoffen. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les 1- Medische Basiskennis

 

 

In deze les leer je veel over gezondheid en ziekte. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les 2 -Medische Basiskennis

 

 

In deze les leer je veel over bloed en het lymfestelsel. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les4 -Werken met Energieën

 

 

In deze les leer je werken met energieën Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Naslagwerk -Psychologische benaderingswijze

 

 

In deze les leer je psychologische benaderingswijze. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les5 -Bewegingsstelsel

 

 

In deze les leer je werken meer over het bewegingsstelsel.

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les 6 -Hart en vaarstelsel

 

 

In deze les leer je werken over hart en vaatstelsel. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Ademhalingsstelsel

 

 

In deze les leer je werken met energieën Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Nierstelsel

 

 

In deze les leer je werken meer over het nierstelsel. Ben je geïnteresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Ontwikkelingspsychologie

 

 

In deze les leer je over ontwikkelingspsychologie. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Veroudering en sterven

 

 

In deze les leer je je over veroudering en sterven. Ben je geïnteresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Testland

 

 

In deze les leer je over testland. Ben je geïnteresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les4 -Werken met Energieën

 

 

In deze les leer je werken met energieën Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Etherische oliën

 

 

In deze les leer je je over etherische oliën. Ben je geïnteresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Kinesiologie

 

 

Kinesiologie Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.