Opleiding Natuurgenees­kundige therapie

 

Verbinden met het reguliere onderwijs

Wat is natuurgeneeskundige therapie?

De naam zegt het al. Natuur, geneeskunde en therapie. Hoe kun je de de natuur inzetten als therapie en mensen ondersteunen in het herstellen van een klacht? Voeding, massages en kruiden kunnen ingezet worden om te herstellen. Als natuurgeneeskundige therapeut stel je niet de ziekte van de cliënt centraal, maar het vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen. Met jouw kennis en holistische benadering van ondersteunen op lichamelijk en geestelijk gebied, geef je het lichaam van je cliënt weer een duwtje richting de fel begeerde gezondheid. Dit is een proces dat veel voldoening geeft aan zowel cliënt als behandelaar. In de complementaire geneeskunde hanteren we het uitgangspunt dat klachten en ziekten het gevolg zijn van blokkades waardoor afvalstoffen zich in ons lichaam ophopen en zo hun schadelijke werk kunnen doen. Als natuurgeneeskundige therapeut help je die blokkades weg te nemen. Je maakt daarbij gebruik van methoden en middelen die de natuur ons biedt: voeding, massages en kruiden.

Bij Instituut CAM focussen wij ons op de rode draad in iemands leven. Waarom ervaart de cliënt op dit moment zijn klachten? Hierbij werken we met vernieuwde inzichten op de constitutie en de sterkte van de uitscheidingsorganen (luchtwegen, spijsvertering en urinewegen). Hierbij spelen de vier natuurelementen (water, vuur, aarde en lucht) een belangrijke rol.

Voor wie is deze opleiding?

Deze opleiding is bij uitstek geschikt voor mensen die elementen uit de natuur willen inzetten om mensen te helpen het zelfgenezend vermogen te activeren. Je bent praktisch ingesteld en bent nieuwsgierig en leergierig. Voor onze opleiding heb je geen vooropleiding nodig. We hebben de opleiding zo opgezet dat je vanaf het begin de opgedane kennis kunt toepassen waardoor je in de les al heel veel vragen kunt stellen. Ook is de opleiding geschikt als je al onderdelen elders hebt gevolgd. Je kunt dan als ‘zij-instromer’ instromen. Neem contact op met Myrna Ouderkerk (opleidingen@instituut-cam.nl) om de mogelijkheden te bespreken.

 

Docenten Natuurgeneeskundige Therapie

De docenten van de opleiding Natuurgeneeskundige Therapeut hebben veel ervaring, zowel op hun eigen vakgebied als in het les geven. Ze zijn bevlogen, enthousiast en nieuwsgierig daardoor is het lesprogramma altijd actueel. Ze sluiten aan bij de leervragen van de studenten en zijn client-centered in hun denken en handelen. Zij zorgen ervoor dat alles wat de student op een dag leert meteen toepasbaar is in de praktijk. Dat geeft een mooie eenheid, ondanks de enorme diversiteit.

Bertien van Leijsen – Natuurgeneeskunde en Client Praktijk Lessen
Marie-Thérèse ten Wolde-Pleijers – Iriscopie
Paulien van Mullem – Lichaamsgericht werk
Loes Smid – Bach bloesems therapie
Monica Harmsen – Voeding en stage
Alina Oudman – Fytotherapie
Ellen Roggeband – Medische Basiskennis & Ethiek
Nico Huitema – Medische Basiskennis & Reanimatie
Liesbeth Libbers – Psychosociale Basiskennis
Wim Donders & Liesbeth Ruijs – Communicatie
Monique Mooren – Therapeutische Vorming
Tjitske Mehagnoul Jenema – Therapeutische vorming
Hans de Vries – Afstuderen
Willemijn Mehagnoul & Sjarai Meijer – Starten eigen praktijk
Marijke Leverink – Positieve Gezondheid

Opleiding en competenties

Tijdens de opleiding verdiep je je vanaf de eerste lesdag in het thema gezondheid en hoe je die kunt blijven bevorderen. Dat is dus een wezenlijk andere benadering dan de aandacht richten op ziekte. Je leert de gezondheid van je cliënt te beoordelen aan de hand van lichaamsgerichte diagnostiek, irisdiagnose, voeding en gedrag. Je leert ook aansluiten bij en afstemmen op de behoefte van je cliënt en leert de keuzes die je maakt in je behandelwijze te onderbouwen.

De opleiding is gestoeld op thema-onderwijs. Elke module beslaat 4 tot 6 lesdagen. Per opleidingsdag stellen we één thema centraal en kun je meteen in de praktijk toepassen. Therapeutische vorming en theoretische kennis bieden we integraal aan.

Het onderwijsprogramma staat op drie belangrijke pijlers:

  1. De natuurgeneeskundige diagnose met daarin de beoordeling van de uitscheidingsorganen op holistische wijze;
  2. Bepalen van de fase van Reckeweg waarin de cliënt zich bevindt, zijn conditie en vitaliteit;
  3. Inzetten van verschillende behandelmethoden uit de natuurgeneeskunde op basis van de bovenstaande pijlers.

Tijdens de opleiding ontwikkel je stapsgewijs de volgende competenties:

  1. In het eerste jaar leer je uitgebreide anamneses afnemen, holistisch naar het lichaam kijken en irisfoto’s maken en deze te analyseren;
  2. In het tweede jaar bouw je je diagnostische vaardigheden uit en begin je met het schrijven van behandelplannen voor voeding, lichaamsgerichte therapie en Bach bloesemtherapie.
  3. In het derde jaar voeg je fytotherapeutische behandelplannen toe aan je in te zetten therapieën en bouw je je examendossier op. In dit jaar kun je beginnen met je eigen praktijk onder supervisie van docenten van opleiding;
  4. In het vierde jaar voer je een onderzoek uit met een door jouzelf gekozen thema. Je volgt daarnaast masterclasses om je vakkennis te verdiepen. Je krijgt les in alles wat komt kijken bij het starten van een eigen praktijk en jezelf zichtbaar maken via Social Media.

Lesprogramma

De opleiding Natuurgeneeskunde is praktijkgericht en rond je af in vier jaar. Tijdens de opleiding is er veel ruimte voor casuïstiek en wordt er van je verwacht dat je de casuïstiek/ cliëntbehandeling in de thuissituatie kunt uitvoeren.
Je brengt je ervaring tijdens de les in en de vragen die je hebt, worden door de docent tijdens de les beantwoord. Zo doe je al vroeg in de opleiding praktijkervaring op. Hoe meer je thuis oefent, hoe beter je het vak onder de knie krijgt.
Het aantal zelfstudie uren is afhankelijk van de tijd die je zelf in de studie steekt en komt gemiddeld uit op 8 uur per week.

In het vierde jaar leer je samen te werken met de reguliere zorg, je doet een onderzoek en je volgt masterclasses. Met deze verdiepende lessen word je opgeleid tot vakbekwame therapeut (240 ECTS). Hiermee voldoe je aan alle eisen van de beroepsverenigingen en ben je vrijgesteld van BTW afdracht en word je vergoed door de meeste zorgverzekeraars (mits je cliënt aanvullend verzekerd is).

Tijdens deze mooie opleiding Natuurgeneeskundige Therapie verdiep je je met name in de vakken Natuurgeneeskunde, Iriscopie, Voeding, Bach bloesems, Fytotherapie, Lichaamsgericht Werk en Therapeutische vorming.

Deze vakken verrijk je tijdens de opleiding met stage, intervisie, supervisie en de vakken Medische Basiskennis, Psychosociale Basiskennis, Starten Eigen Praktijk en Onderzoek.

 Na het succesvol afronden van de opleiding beschik je over de volgende diploma’s:

  • Diploma CPION – Medische Basiskennis;
  • Diploma CPION – Psychosociale Basiskennis;
  • Diploma Instituut CAM – Natuurgeneeskundige Therapie.

Als je meer informatie wilt over het programma van de Opleiding Natuurgeneeskundige Therapie, neem dan contact met ons op.

Data/lesuren

De opleiding telt vier jaar met elk 22 lesdagen. De lesdagen vinden op zaterdag plaats in Utrecht. De lestijden zijn van half tien tot half vijf. Elke lesdag heeft drie pauzemomenten. Als je meer informatie wilt over de data en de lesmomenten van de Opleiding  Natuurgeneeskundige Therapie, neem dan contact met ons op. De studiebelasting van deze opleiding is gemiddeld één dagdeel per week.

Toelating

Voor onze opleiding heb je geen vooropleiding nodig.

Kosten

Oriëntatiegesprek                                                                 kosteloos
Inschrijfgeld / nieuwe studenten (eenmalig)                         € 100,00
Collegegeld per studiejaar                                                   € 2.800,00
Studiebegeleidingsgesprekken                                            inbegrepen
Interne stagedagen                                                              inbegrepen
Examengeld 4e jaar                                                              € 450,00

Boeken

Een aantal boeken die wij in de opleiding gebruiken zijn:

– Anatomie en Fysiologie, Gregoire L, Straaten-Huygen A.T. van
– Leerboek Traditionele Europese Natuurgeneeskunde, Elling A.
– Gezond van kop tot teen, Gottenbosch, N. e.a.
– Handboek Bach bloesemtherapie, Verhelst G.
– Groot handboek geneeskrachtige planten, Verhelst G.
– Praktische Gespreksvoering, Donders W en Ruijs L.

Voor boeken en leermiddelen van de gehele vierjarige opleiding moet je rekenen op ongeveer € 1.000. Verder hoef je geen bijkomende studiekosten per studiejaar te verwachten. Als je meer informatie wilt over de Opleiding Natuurgeneeskundige Therapie, neem dan contact met ons op.

Download - Les 1-Voeding

 

 

In deze les leer je veel over voeding en voedingstoffen. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les 1- Medische Basiskennis

 

 

In deze les leer je veel over gezondheid en ziekte. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les 2 -Medische Basiskennis

 

 

In deze les leer je veel over bloed en het lymfestelsel. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les4 -Werken met Energieën

 

 

In deze les leer je werken met energieën Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Naslagwerk -Psychologische benaderingswijze

 

 

In deze les leer je psychologische benaderingswijze. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les5 -Bewegingsstelsel

 

 

In deze les leer je werken meer over het bewegingsstelsel.

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les 6 -Hart en vaarstelsel

 

 

In deze les leer je werken over hart en vaatstelsel. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Ademhalingsstelsel

 

 

In deze les leer je werken met energieën Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Nierstelsel

 

 

In deze les leer je werken meer over het nierstelsel. Ben je geïnteresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Ontwikkelingspsychologie

 

 

In deze les leer je over ontwikkelingspsychologie. Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Veroudering en sterven

 

 

In deze les leer je je over veroudering en sterven. Ben je geïnteresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Testland

 

 

In deze les leer je over testland. Ben je geïnteresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Les4 -Werken met Energieën

 

 

In deze les leer je werken met energieën Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download -Etherische oliën

 

 

In deze les leer je je over etherische oliën. Ben je geïnteresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.

Download - Kinesiologie

 

 

Kinesiologie Ben je geintresseerd?

 

Vul hieronder je gegevens in en ontvang deze les ..

Je hebt je succesvol aangemeld voor onze proeflessen.