Verkorte opleiding CAM therapeut

 

Verbinden met het reguliere onderwijs

Verkorte opleiding tot CAM Therapeut – VOCT

Voor wie?

De verkorte opleiding tot CAM Therapeut is voor therapeuten die hun vakmanschap als (vol-)waardig beroep beschouwen, aantoonbaar opgeleid willen worden op Hbo niveau en vergoedingen van zorgverzekeraars willen blijven ontvangen.

De verkorte opleiding tot CAM Therapeut resulteert in een diploma “CAM Therapeut, eigen vakdiscipline”.

Waarom dit traject?

De huidige ontwikkelingen omtrent het beroep van de therapeut gaan enorm snel. Een nieuwe wetgeving vereist een diploma gelijk aan 240 studiepunten (EC, European Credits) en ook de zorgverzekeraars zijn kieskeuriger geworden. Zij verlangen tegenwoordig een door CPION geaccrediteerde opleiding MBK en/of PSBK.

Met het doorlopen van dit traject, ben jij als therapeut klaar voor de toekomst.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn diploma’s certificaten tellen voor dit traject?
Op basis van de inschaling op EC’s (studiepunten), bepalen wij middels het curriculum welke onderdelen je nog mist voor het diploma CAM Therapeut. Na de inschaling ontvang je dit schriftelijk advies.

Wat moet ik doen tijdens dit traject?
Je bouwt een portfolio op, bestaande uit de ingevulde competentiekaarten en twee ‘Good Practice’ beschrijvingen van een behandeling. Ook een collega en cliënt beschrijven hun kijk op de behandeling. Zijdelings volg je een aantal ondersteunende lessen.

Kan ik ervoor zakken 
Nee, voor dit traject kun je niet zakken noch slagen. Wel dien je je dossier in te leveren ter beoordeling, waarbij wordt gekeken of je aan de gestelde voorwaarden voldoet. Indien dit het geval is, ontvang je het diploma ‘CAM Therapeut, eigen vakdiscipline’. Bij vooropleiding Eneergetische therapie, reiki, of vergelijkend hieraan ontvangt men een CPION diploma.

Ik heb al MBK en/of PSBK. Telt dat in dit traject?
Jazeker, MBK en/of PSBK behoort tot de voorwaarden voor vergoeding van de zorgverzekeraars. (mits deze voldoen aan PLATO-criteria).  Het is niet verplicht maar vormt geen enkel probleem om de Omscholing tot CAM Therapeut en MBK/PSBK traject tegelijkertijd te volgen.

Wat heb ik aan dit diploma?
De eisen om samen te kunnen werken met reguliere zorg worden steeds strenger en diverse beroepsvereniging anticiperen hierop. Een vierjarige opleiding is dus een must.

Data en lesmomenten

Startdatum september 2019.

De omscholing duurt maximaal 6 maanden en wordt verzorgd door een geaccrediteerd opleidingsinstituut. De lesdagen zijn op vrijdag gepland. Thema’s lesdagen:

Lesdag 1: Introductie van het leertraject, Leertraject begeleiding, Portfolio

Lesdag 2: Reflectie, Coaching Portfolio, Good Practice

Lesdag 3: Uitleg opdrachten: Filosofie, behandelverslagen, Parapsychologie, Spiritualiteit

Lesdag 4: Conflicthantering en probleemoplossend communiceren

Lesdag 5: Opstellen van Onderzoek

Lesdag 6: Coaching en bespreking opdrachten

Lesdag 7: Pitch uitvoeren

De toetsing bestaat onder andere uit:

 • het verantwoorden van de door jou behaalde competenties via de competentiekaarten;
 • beschrijving  authentieke situaties met reflectie door peer-coach;
 • sterkte-zwakte analyse ;

*Therapeuten met een diploma Johan Borgman/ MBO komen kunnen hun diploma opwaarderen naar HBO niveau. Ook therapeuten met vergelijkbaar diploma kunnen hun diploma laten opwaarderen.

De eerstvolgende Omscholing tot CAM Therapeut start in september 2019. De omscholing duurt maximaal 6 maanden met daarin diverse contactmomenten. Voor meer informatie of vragen neem gerust contact met ons op. Aanmelding voor verkort traject CAM Therapeut 2019 kan via het aanmeldformulier.

Kosten

De kosten van de Omscholing tot CAM Therapeut bedraagt 995,00 euro. Dit is inclusief administratiekosten en diplomering, maar exclusief de handleiding en het werkboek.

In uiterste gevallen kunnen tekorten van EC’s aangevuld worden door extra lesdagen te volgen. Per extra lesdag wordt een bedrag van 79,00 euro in rekening gebracht. Dit kan zowel binnen Instituut CAM als bij externe opleidingen.

Waarom kies je voor Instituut CAM

 • Meerdere instapmomenten mogelijk
 • Individuele opleidingstrajecten mogelijk
 • Persoonlijke leerweg en ontwikkeling centraal
 • Veel Praktijklessen met elk jaar een eigen
  docent
 • 100% slagingspercentage
 • De opleidingen CAM-therapeut, Eigen Vakdiscipline (Energetische Therapie), MBK en PSBK zijn CPION geaccrediteerd en benoemd als registeropleiding

Het doel van Instituut CAM is om het Complementary and Additive Medicine (CAM) domein te verbinden met het reguliere onderwijs. Hierbij is spiritualiteit onmisbaar.