Veelgestelde vragen
Hieronder een overzicht van de meest veelgestelde vragen. Zit jouw vraag er niet tussen? Schroom niet om contact met ons op te nemen!
Vragen over Instituut CAM
Waar staat Instituut CAM voor?
CAM staat voor : Complementary, Additive, Medicine
Instituut is een of organisatie met een maatschappelijk doel.
Vandaar Instituut CAM. Al meer dan 10 jaar dé opleider tot geaccrediteerde zorgprofessional in het complementaire veld.
Werken jullie samen met artsen?
Ja, we leren je daardoor te communiceren met reguliere (huis)artsen. Instituut CAM heeft als visie de complementaire en reguliere zorg te verbinden om zo de Positieve Gezondheid inde samenlevening te blijven inspireren. Ook kun je ervoor kiezen om je tijdens je afstudeeronderzoek te verdiepen in een reguliere benaderingswijze in combinatie met je eigen vak en hebben organiseren we lessen en bij- & nascholingen in bijvoorbeeld het communiceren met huisartsen als compementair therapeut.
Waarom is het CAM domein zo belangrijk?
Het kan zijn dat je in de reguliere gezondheidszorg “uitbehandeld” bent, het label “chronisch” hebt gekregen of dat er om de een of andere reden geen verbetering optreedt in de klachten die je ervaart. Dan kun je ervoor kiezen om in het CAM-domein van de gezondheidszorg op zoek te gaan naar een erkend therapeut. Daar waar de reguliere gezondheidszorg nu nog vaak stopt, kan het CAM domein vaak verder.
Waarom is positieve gezondheid belangrijk?
De missie en de visie van Instituut CAM zijn dat we samen willen werken met de reguliere gezondheid om zo een zorgdomein te creeren van Positieve Gezondheid zorg.
In plaats van dat we elkaar als concurrent zien, kunnen we van elkaar leren en de wereldsamen helpen beter te worden op het gebied van gezondheid.
Daarnaast kijken we holstisch naar klachten, symptomen en ziektebeelden en praten we liever over een verbetering van gezondheid en hoe deze verder te kunnen verbeteren dan dat we symptoombestrijding toepassen en alleen op de klacht/het symptoom behandelen.
Naast het symptoom kijken naar de mens, de klacht achter de klacht, en helpen op deze manier een duurzame, positieve gezondheidsverandering in werking te zetten die niet alleen van invloed is op de aantoonbare klacht, maar op de gezondheidsbevordering en kwaliteit van leven van de gehele mens.
Praktische vragen
Wat maakt de opleidingen bij Instituut CAM uniek?
Instituut CAM biedt beroepsopleidingen aan tot erkend zorgprofessional. Onze 4-jarige opleidingen zijn zeer praktijkgericht.
Waarin zijn wij uniek?
Studeren bij Instituut CAM betekent leskrijgen in CAM-groepen en VAK-groepen. In CAM-groepen krijgt je les in alle vakken die belangrijk zijn voor je ontwikkeling als zorgprofessional.
In VAK-groepen krijg je alle lessen die belangrijk zijn voor je specialisatie: Natuurgeneeskundige Therapie, Touch for Health of Energetische Therapie. Hierdoor krijg je les in relatief kleine groepen waardoor er veel tijd is voor persoonlijke aandacht.
De CAM-groepen zijn groter waardoor je al vanaf de start van de opleiding bezig kunt met je netwerk en elkaar informeert over de verschillende therapie vormen. Tijdens de masterclasses in het 4e studiejaar krijg je o.a. casuïstiek die je met de kennis en ervaring van elkaars discipline gaat uitwerken.
We vinden het belangirjk een platform te creëren waarbij het voordeel is dat je leert netwerken en breder leert kijken en samenwerken dan alleen je eigen specialisatie.
Zijn de opleidingen van Instituut CAM CROHO-geaccrediteerd?
Het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO) is een register van erkende hogescholen en universiteiten binnen het reguliere onderwijs.
Instituut CAM valt daar niet onder want wij bieden onderwijs aan binnen het complementaire werkveld. Hierdoor kán Instituut CAM niet CROHO geaccrediteerd zijn.
Een van de belangrijkste accrediatitie organisaties in het complementaire onderwijs is die van het CPION.
Instituut CAM is een CPION geaccrediteerd instituut met onderwijs dat eveneens verzorgd wordt onder het NRTO keurmerk.
Wat is anders bij Instituut CAM in vergelijking met andere opleidingen in het complementair veld?
Omdat je in de klas al met diverse therapievormen te maken krijgt, start je al in het eerste jaar je eigen netwerk. Dit vergroot je kans op het werken in een maatschap met diverse therapeuten in het CAM veld.
Wanneer begin je met je stage?
Je mag vanaf het tweede jaar starten met stage. Je kunt je inschrijven bij een beroepsvereniging als student-lid en je bent verzekerd voor de weg WKKGZ.
Bij welke beroepsvereniging kan ik mij aansluiten na afronding van mijn opleiding?
Wat is WKKGZ?
Wet Klacht en Kwaliteit Gezondheidszorg. Dit is verplicht voor iedereen die een praktijk gaat voeren. Ook als je student bent.
Wat kan ik worden met een opleiding van Instituut CAM?
Nadat je afgestudeerd bent van een van onze 4-jarige opleidingen ben je erkend complementair therapeut of BLCN-Leefstijlcoach. Hierna kun je je aanmelden bij de beroepsverening die voor jouw specialisme van toepassing is en zijn de behandelingen die je aan je clienten geeft vergoedbaar door de zorgverzekering.
Vragen over MBK & PsBK
Zijn de MBK/PSBK-onderhoudsdagen van Instituut CAM geaccrediteerd?
Instituut CAM is een CPION geaccrediteerd instituut met onderwijs dat wordt verzorgd onder het NRTO keurmerk.
Al onze MBK- en PsBK-onderhoudsdagen zijn erkend door het CGO (Collectief Geaccrediteerde Opleidingen) en voldoen dus aan de PLATO-eindtermen. Onze onderhoudsdagen staan ook op de ‘Bij- en nascholinglijst MBK en PsBK CGO’ van het CGO, zie: http://www.cgo-mpsbk.nl/nascholing/.
Voor zover wij weten houden de meeste beroepsverenigingen die lijst van het CGO aan voor het accepteren van bij-/nascholingen, maar … er zijn veel beroepsverenigingen … en iedere vereniging hanteert weer zijn eigen regels! Bij twijfel kan je dit dus het beste even bij je eigen beroepsvereniging nagaan!
Hoeveel ECT's is de MBK / PsBK waard?
MBK en PsBK zijn beiden 30 ECT waard.
Hoe zien de toetsen er uit?
Er worden toetsen afgenomen en deze bestaan o.a. uit multiple choice vragen.
Heeft Instituut CAM ook een MBK/PsBK-opleiding voor studenten zonder voorkennis?
Nee, wij bieden alleen het flexibele traject MBK/PsBK.
Binnen de 4-jarige opleidingen Natuurgeneeskundige- en Energetische Therapie zijn de CPION geaccrediteerde MBK- en PsBK modulen verwezen en verplicht in het curriculum.
Vragen over Leefstijlcoach
Kan je je met HBO-'niveau' registreren bij BLCN?
Alleen met een reguliere HBO of Universitaire opleiding (NVAO geaccrediteerd) kan je in aanmerking komen voor een directe registratie bij de BLCN. Reguliere HBO of Universitaire opleidingen zijn opleidingen waarvoor je studiefinanciering bij DUO kunt aanvragen.
Kan je, als je nog geen HBO-diploma hebt, eerst het diploma Leefstijlcoach behalen en daarna een HBO-opleiding afronden om je vervolgens alsnog aan te melden bij de BLCN?
Nee, de BLCN hanteert heel strikt dat je je alléén direct aan kan melden bij de BLCN als je éérst over een HBO / WO diploma beschikt alvorens je het diploma Leefstijlcoach behaald. Je mag het niet in de andere volgorde doen.
Toetsing HBO-diploma; hoe weet je of een diploma een officieel erkend HBO-diploma is?
Je gunt hiervoor op de website van de BLCN kijiken: https://blcn.nl/voorwaarden-lidmaatschap/> zie: ‘Hoe herken je een officieel erkend hbo-diploma?’ Mocht je toch nog twijfelen of jouw diploma officieel erkend is, neem dan contact op met KABIZ (Kwaliteitsregistratie en Accreditatie Beroepsbeoefenaren in de Zorg). De BLCN heeft de beoordeling namelijk overgedragen aan KABIZ.
Een post-hbo-diploma heeft niet de status van een hbo-diploma. Het “post-hbo” geeft alleen aan dat er hbo-werk- en denkniveau verwacht wordt bij de deelnemers. Opleiders kunnen hier soepel mee omgaan en mensen toelaten zonder officieel erkend hbo/wo-diploma.
Voor een officieel erkend hbo-diploma kun je doorgaans studiefinanciering ontvangen via DUO (Dienst Uitvoerend Onderwijs)
Ontvang je na afronding van de opleiding een CPION certificaat en vermelding in het register?
Iedereen die een Registeropleiding afsluit met een diploma of certificaat wordt opgenomen in het Abituriëntenregister.
En … de Opleiding Leefstijlcoach van Instituut CAM is een Registeropleiding (zie: https://www.sphbo.nl/Instituut/Details/4576), dus … ja, na afronding van de opleiding ontvang je een CPION-diploma + vermelding in het register!
Moet je zelf een cliënt hebben / regelen voor de cliënt praktijklessen?
Ja, studenten moeten zelf een/meerdere te begeleiden cliënt(en) regelen.
Hoeveel uren komen er op het CPION-diploma ' BLCN-Leefstijlcoach' te staan
CPION-diploma Leefstijlcoach: 1680 uren / 60 EC
Vragen over Natuurgeneeskundige Therapie
Wordt de opleiding Natuurgeneeskundige Therapie alléén op zaterdagen aangeboden of ook doordeweeks + hoeveel lesdagen per jaar?
De Opleiding Natuurgeneeskundig Therapeut wordt alléén op zaterdagen aangeboden en het kan zijn dat er een paar online momenten worden ingepland voor extra lesmogelijkheden en/of toetsen. Ieder studiejaar bevat circa 22 lesdagen op locatie.
Wat zijn de toelatingseisen voor de opleiding Natuurgeneeskundig Therapeut?
Om toegelaten te worden tot de Opleiding Natuurgeneeskundig Therapeut vragen wij een afgeronde MBO-4 opleiding, diploma HAVO, diploma VWO of een diploma gelijkwaardig aan voorgenoemde diploma’s.
Vraag je je hierna nog af of je kunt deelnemen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag!
Wat is de studiebelasting?
Ongeveer 4 – 6 uur per week, los van de lesdagen op locactie. Dit een indicatie gebasseerd op ervaringen van studenten. Het kan zijn dat je er sommige weken meer tijd aan kwijt bent van dan andere weken, bijvoorbeeld als je je goed voor wilt bereiden voor een toets.
Algemene vragen
Hoe werkt een energetisch therapeut?
De energetisch therapeut begint met het “cheleren” van de auralagen om alle ruis en vervuiling weg te halen voordat tot de eigenlijke behandeling overgegaan wordt.
Er zijn 7 auralagen, met elk hun eigen structuur en vorm, waarin gewerkt wordt. In deze auralagen zit alles opgeslagen vanaf de conceptie tot het heden. Het auraveld is de plaats waar alle emoties, gedachten, herinneringen en gedragspatronen te vinden zijn. Er kunnen zich verschillende verstoringen voordoen zoals bv. fysieke, emotionele blokkades, mentale blokkades, trauma’s en overtuigingen. Deze verstoringen worden door de energetisch therapeut weer in evenwicht gebracht.
Wat is het verschil tussen reiki, een magnetiseur en een energetisch therapeut?
- Bij Reiki leer je in korte tijd een praktisch protocol.
- Als magnetiseur behandel je merendeels op intuïtie vanuit je gave.
- Als energetisch therapeut behandel je op intuïtie vanuit je gave maar werkt daarbij ook in de aura- en chakralagen. Daarnaast werkt de energetisch therapeut ook met meridianen. Daarom heb je als energetisch therapeut een volwaardige theoretische en praktische studie nodig om te weten waar je mee bezig bent tijdens het behandelen. Als energetisch therapeut beschik je over meer kennis en vaardigheden dan wanneer je een reiki of magnetiseur opleiding hebt gevolgd. Dit is eveneens een van vele redenen waarom onze 4-jarige opleiding tot Energetisch Therapeut erkend is, omdat het therapeutschap meer met zich meebrengt. Na afronding van onze opleiding Energetisch Therapeut kunnen je behandelingen vergoed worden door de zorgverzekering. Bij magnetiseren en reiki is dit niet het geval.
Wat doet een natuurgeneeskundig therapeut?
De natuurgeneeskunde is de oudste vorm van geneeskunde. De primitieve mens maakte al gebruik van planten en kruiden. Niet alleen om te eten, maar ook om te genezen en gezond te blijven. De vraag wat gezond is voor het lichaam – en wat vooral ook niet – staat bij natuurgeneeskunde centraal. Er zijn veel verschillende therapievormen: Iriscopie, lichaamsgericht werken, voeding, fyto (kruidenkunde) en de basisprincipes van natuurgeneeskunde. Zo leer je bij elke cliënt de juiste keuze te maken welke therapievorm je gaat inzetten.
Wat is de werkwijze van een magnetiseur?
– Er worden strijkende bewegingen gemaakt op dichte afstand van het lichaam (boven of langs het lichaam)
– De magnetiseur houdt zijn handen dicht boven of op een pijnlijke plek op het lichaam
– De handen worden op of boven het lichaam gehouden op een centrale plek van het lichaam
– Er worden draaiende bewegingen gemaakt op dichte afstand van het lichaam (boven of langs het lichaam)
Tijdens de behandeling zal de magnetiseur soms met zijn handen afschudden om de negatieve energie die uit jouw lichaam wordt opgenomen van zich af te laten gaan.
Wat is reiki?
Dit is een fysiek protocol.
Reiki wil zeggen energie overdracht. Deze energie wordt bij reiki overgedragen van mens op mens. Dit wordt gedaan om lichaam, geest en ziel in balans te brengen en gezond te houden. De energie die wij verliezen kan bijgetankt worden, dat is het idee achter reiki.
Wat is magnetiseren?
Magnetiseren kan vrijwel iedereen. Denk maar aan je reflex. Als je je pijn hebt gedaan wrijf je over de pijnlijke plek. Een magnetiseur werk dan ook voornamelijk op het lichaam. Een magnetiseur werkt vooral vanuit intuïtie. Elke magnetiseur behandelt ook op zijn of haar eigen manier, zonder duidelijke richtlijnen. Bij elke magnetiseur is het doel van de behandeling om energie over te brengen op de ander dit kan op verschillende manieren gaan.
Wat zijn chakra’s?
De chakra’s zijn gekoppeld aan het auraveld. Chakra’s zijn een organiserend centrum voor het ontvangen, opnemen en overdragen van levensenergie. De vorm en inhoud van de chakra’s worden grotendeels bepaalt door handelingen in het dagelijkse leven die telkens herhaald worden en die kunnen dan een blokkade veroorzaken. Deze blokkade kan de therapeut waarnemen en wegnemen.
Wat zijn meridianen?
Er wordt door de energetisch therapeut ook gewerkt met de 12 meridianen. Meridianen kunnen we beschouwen als energiebanen. Het zijn lijnen die de verschillende “acu-punten” verbinden met elkaar. De meridianen kennen allen een relatie naar organen, direct dan wel indirect.
De energetisch therapeut kan bij een klacht aan een orgaan via de desbetreffende meridiaan invloed uitoefenen op de energie van het orgaan.